13 mai 2020 | 16:01

40% dintre locuitorii acestei țări folosesc o aplicație în lupta cu COVID: cât de mult a ajutat?

ACTUALITATE
40% dintre locuitorii acestei țări folosesc o aplicație în lupta cu COVID: cât de mult a ajutat?
Linda Söndergaard / Unsplash

O țară din Europa folosește o aplicație de monitorizare a răspândirii noului virus, iar oficialii spun acum cât de mult a ajutat acest lucru, de fapt.

În Islanda, 40% dintre locuitorii țării folosesc aplicația de monitorizare a răspândirii virusului. Vorbim, așadar, despre cea mai mare rată de penetrare din lume a unei astfel de aplicații. Aplicația se numește Rakning C-19 și a fost adoptată în Islanda în aprilie și a fost prezentată drept o modalitate bună de a monitoriza mai bine felul în care se transmite virusul în această țară. Urmărește datele GPS ale utilizatorilor pentru a compila o înregistrare a locurilor în care aceștia s-au dus. Acest lucru permite să analizeze dacă cei cu un diagnostic pozitiv răspândesc boala.

Această aplicație a ajuns să fie folosită de 38% dintre cei 364,000 de locuitori ai Islandei. Dar, în ciuda unei implementări timpurii și a unei utilizări pe scară largă, o figură principală din echipa care se ocupă de gestionarea situației legată de COVID-19 spune că impactul real al Rakning C-19 a fost mic, în comparație cu tehnicile de urmărire manuală precum apelurile telefonice.

Teoretic, aceste aplicații ar trebui să țină locul anchetelor epidemiologice pe care experții le fac pentru a identifica toți contacții unei persoane infectate. Astfel, dacă o aplicație urmărește în permanență locația utilizatorilor, atunci, mai târziu, când o persoană află că este bolnavă, aplicația poate identifica și anunța persoanele care s-au aflat în apropierea acesteia.

Această aplicație n-a fost neapărat cea mai utilă modalitate de monitorizare a răspândirii virusului

Gestur Pálmason, detectiv în cadrul serviciului de Poliție Islandez care supraveghează eforturile de urmărire a contacților, spune că aplicația n-a rezolvat, de fapt, prea multe probleme. Acesta spune că, într-adevăr, aplicația s-a dovedit utilă în câteva cazuri, dar nu a reprezentat o schimbare revoluționară. Pálmason e de părere că eficiența acestor aplicații este exagerată de către cei care doresc să găsească o soluție tehnologică la rezolvarea acestei crize.

Această perspectivă ar trebui să fie luată în considerare și de alte țări care lucrează în prezent la propriile lor servicii de urmărire automată a contacților, fie o aplicație, fie alte tipuri de instrumente. Multe alte guverne sunt încă în fazele incipiente cu propriile aplicații independente sau construiesc servicii bazate pe tehnologiile, încă nepublicate, dezvoltate de Apple și Google.

De fapt, cam toate aplicațiile lansate de diverse guverne sau companii nu au reușit să fie la fel de utile precum fuseseră promovate inițial. În cazul celor mai multe vorbim despre probleme legate de intimitate securitate sau chiar de invadare a spațiului personal.