26 iul. 2020 | 16:35

Aplicația periculoasă din telefonul tău cu Android care trebuie ștearsă urgent

CHESTII
Aplicația periculoasă din telefonul tău cu Android care trebuie ștearsă urgent

Cercetătorii de la ESET au avertizat despre o aplicație rău intenționată care poate spiona și chiar să fure datele personale utilizatorilor de dispozitive pe bază de Android, recomandarea acestora fiind să șteargă aplicația de chat care-i poate spiona și să le fure datele.

Utilizatorii Android ar trebui să șteargă acum această aplicație periculoasă

De la Google la Samsung, smartphone-urile Android sunt unele dintre cele mai populare dispozitive portabile din întreaga lume. Dar dacă utilizați un smartphone cu sistem de operare Android, un raport nou vă poate îndemna să reevaluați aplicațiile pe care le-ați instalat pe dispozitiv. Cercetătorii de la ESET au avertizat despre o aplicație rău intenționată care vă poate spiona și chiar vă pot fura datele personale. Aplicația, numită Welcome Chat, este o aplicație de chat funcțională, dar conține și programe malware periculoase numite BadPatch. Aplicația este promovată pe un site web rău intenționat, care susține că este o platformă de chat sigură disponibilă pe Google Play Store. Lukas Stefanko, cercetător la ESET, a declarat: „În ceea ce privește afirmația„ sigură ”, nimic nu este mai departe de adevăr.

„Nu numai că Welcome Chat este un instrument de spionaj, în plus, operatorii săi au lăsat datele colectate de la victimele lor disponibile gratuit pe internet. Și aplicația nu a fost niciodată disponibilă în magazinul oficial de aplicații Android. O astfel de listă extinsă de permisiuni intruzive ar putea face ca victimele să fie suspecte, dar cu o aplicație de mesagerie, este firesc să fie necesare pentru ca aplicația să ofere funcționalitatea promisă. „, spune Lukas Stefanko, cercetător la ESET.

Aplicația periculoasă din telefonul tău cu Android care trebuie ștearsă urgent

Aplicația periculoasă din telefonul tău cu Android care trebuie ștearsă urgent

Dacă descărcați aplicația, vi se va solicita să dați permisiuni precum trimiterea și vizualizarea mesajelor text, fișierele de acces, înregistrarea contactelor audio și a accesului și locația dispozitivului. Dacă acordați aceste permisiuni, aplicația este în măsură să efectueze o serie de acțiuni rău intenționate, inclusiv citirea mesajelor text private, accesarea listelor de contacte și vizualizarea fotografiilor. Pe baza descoperirilor, cercetătorii îndeamnă utilizatorii să nu descarce nicio aplicație din afara magazinului Google Play, scriu cei de la Mirror.

„Recomandăm cu tărie utilizatorilor să nu instaleze nicio aplicație din afara magazinului oficial Google Play, decât dacă este o sursă de încredere, cum ar fi un site web al unui furnizor de securitate consacrat sau al unei instituții financiare de renume. În plus, utilizatorii ar trebui să fie atenți la permisiunile pe care aplicațiile lor le solicită și să fie atenți la orice aplicații care necesită permisiuni dincolo de funcționalitatea lor, și, ca măsură de securitate foarte de bază, să ruleze o aplicație de securitate de încredere pe dispozitivele lor mobile. „