14 aug. 2020 | 15:20

Anunțul zilei pentru mii de români vine chiar de la BNR. Ce se întâmplă cu ratele românilor la bănci

BANI
Anunțul zilei pentru mii de români vine chiar de la BNR. Ce se întâmplă cu ratele românilor la bănci

Un anunț important de la Banca Națională a României a venit pe 14 august. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din februarie 2018.

În prezent, creditele sunt calculate în funcție de doi indicatori: ROBOR și IRCC. E bine de reținut că cel din urmă e valabil din mai 2019.

E folosit pentru creditele de retail în lei cu dobândă variabilă. Creditele retail în lei cu dobândă variabilă contractate până în primăvara lui 2019 au rămas legate de ROBOR. Între cei doi indici este doar un decalaj de timp, de circa 4 – 5 luni.

Acum, BNR a comunicat că ROBOR la trei luni a scăzut pentru prima dată sub 2% din februarie 2018. Totodată, indicele la şase luni scade şi ajunge la cea mai mică valoare din noiembrie 2017. ROBOR a scăzut acum la 1,99%. A atins astfel cea mai scăzută valoare din 7 februarie 2018 încoace.

Ce se întâmplă cu ROBOR la șase luni

Datele BNR arată că ROBOR la şase luni a scăzut la 2,07%, faţă de 2,08%. Astfel, a atins cel mai scăzut nivel din 14 noiembrie 2017 (2,07%) încoace.

În cazul în care nu știai până acum, ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei.

Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

Iar pe 10 august a venit o veste importantă pentru creditele ipotecare. Independent de cifrele comunicate de BNR, când vine vorba de ce sesizează direct clientul, aici lucrurile sunt un pic mai nuanțate. Contează foarte mult dobânda și comisioanele fiecărei bănci.

E bine de știut că dobânzile băncilor la credit ipotecar variază între 4,31%, cel mai ieftin de la CEC Bank, și 8,16% cel mai scump credit de la BRD. Dacă e aplicată valoarea ROBOR, nu a IRCC, ratele lunare se reduc cu 48 de lei în cazul celui mai ieftin credit și cu 57 de lei la creditul mai scump. Totuși, IRCC va scădea la rândul său. Asta se va vedea pe 30 septembrie.