Anunț-surpriză: cine vine cu testul care diferențiază Covid-19 de gripa sezonieră

Anunț-surpriză: cine vine cu testul care diferențiază Covid-19 de gripa sezonieră

Mulți specialiști se tem că, odată cu venirea toamnei, se vor înmulți cazurile de gripă sau răceală. În actualul context, toată lumea care dezvoltă astfel de simptome se gândește, pe bună dreptate, dacă nu cumva e vorba de infectare cu noul tip de virus, care provoacă boala Covid-19.

Grupul farmaceutic elvețian Roche a mai făcut un pas în gestionarea cu succes a pandemiei de coronavirus. A venit cu testul care diferențiază infectarea cu noul tip de virus de o simplă viroză, răceală sau chiar gripă. E un anunț important care vine numai bine înainte de sezonul rece.

Elvețienii au primit aprobare din partea FDS – Administrația americană pentru Alimente și Medicamente – pentru a produce noul test de diagnosticare.

Testul care diferențiază Covid-19 de gripa sezonieră

Testul celor de la Roche e denumit Cobas SARS-CoV-2 & Influenza A/B și a fost aprobat de FDA în cadrul unei proceduri de autorizare de urgenţă. Testul ar putea ajunge și-n România, din moment ce va fi disponibil şi pe pieţele care acceptă marcajul “CE”, adică respectă inclusiv standardele europene.

“Odată cu apropierea sezonului gripal, acest nou test este în mod particular important în măsura în care SARS-CoV-2 şi infecţiile gripale se pot dovedi dificil de deosebit doar pe baza simptomatologiei. Acum, printr-un singur test, profesioniştii din domeniul sănătăţii pot să pună cu toată încrederea diagnosticul corect şi să aleagă tratamentul cel mai eficient pentru pacientul lor”, a declarat Thomas Schinecker, directorul general al Diviziei de diagnosticare din cadrul Roche.

Testul e realizat pe baza eşantioanelor de recoltare nazală sau nazofaringiană prin tamponare, este destinat pentru utilizarea pe maşinile Cobas 6800 şi 8800, care sunt distribuite pe scară largă în spitale şi sunt capabile să analizeze volume mari de eşantioane. Pentru acest test, se pot obţine până la 96 de rezultate în aproximativ 3 ore, conform Roche.