Amazon, pusă pe butuci: preferă să închidă firma, decât să ajute angajații

Amazon, pusă pe butuci: preferă să închidă firma, decât să ajute angajații

De la începutul pandemiei, a devenit evident că Amazon s-ar putea să fie cea mai macabră companiei de pe planetă, profitând masiv din cauza infecțiilor cu Covid-19.

În ultimele săptămâni, au ieșit la iveală mai multe practici ale Amazon care trădează politica înfricoșătoare a celei mai bogate companii din lume. O persoană care a organizat un protest pentru dezinfectarea depozitelor, nu concediu suplimentar sau bani în plus, a fost imediat dată afară. În SUA, oficialii companiei au promis două săptămâni de concediu medical plătit celor depistați cu Covid-19, în contextul în care nimenu nu poate obține un test de coronavirus. În SUA, în România sau în orice alt colț al mapamondului, acestea nu sunt disponibile ”la liber”.

Franța este prima țară care s-a săturat de practicile Amazon care pun banii în fața sănătății angajaților. În consecință, a fost emis un ordin judecătoresc prin care divizia din Franța a companiei americane a avut de ales. Fie își închide cele șase depozite gigantice din regiune și bagă în șomaj cei 10.000 de angajați, fie ia măsuri pentru protejarea angajaților și începe să livreze doar produse esențiale. Fără să surprindă pe nimeni, Amazon a optat pentru prima variantă.

Curtea din Nanterre a hotărât că până la implementarea noilor măsuri că Amazon nu poate livra decât articole esențiale. Mai mult, compania va fi amendată cu 1 milion de euro pentru fiecare zi în care va continua să facă livrări de bunuri considerate neesenţiale din ziua emiterii ordinului judecătoresc din 14 aprilie. Imediat după publicarea deciziei judecătorești, Amazon a anunţat că îşi suspendă întreaga activitate în toate centrele de distribuţie din Franţa.

„Având în vedere complexitatea activității noastre logistice, dar și amenda de milioane de euro pentru încălcarea ordinului judecătoresc, riscul de a contraveni deciziei a fost prea mare”, au declarat reprezentanţii Amazon. Nu este foarte clar când se va prelungi această situație, dar toate semnele arată că ar fi temporară.