24 iul. 2020 | 17:45

Elon Musk avertizează asupra unei probleme imense. Cât de periculoasă crede că e inteligența artificială

ACTUALITATE
Elon Musk avertizează asupra unei probleme imense. Cât de periculoasă crede că e inteligența artificială

Elon Musk, care, de mult timp, avertizează asupra pericolelor inteligenței artificiale, a trimis un mesaj adresat celor care se îndoiesc de puterea AI: nu suntem atât de isteți cum credem.

În trecut, Musk a ajuns să spună că inteligența artificială este chiar mai periculoasă decât un război nuclear. Una dintre îngrijorările sale este aceea că AI va înlocui lucrătorii umani. Dar, de asemenea, el crede că un sistem AI de tip Skynet va decide că nu mai are nevoie de oameni deloc.

Ultimul avertisment al lui Musk este acela că oamenii deștepți care presupun că nu ar putea fi păcăliți niciodată de o mașinărie, de fapt, își lasă garda jos la orice truc al AI care ar putea surveni. Pur și simplu, nu știu cu ce se confruntă.

Avertismentul lui Elon Musk pentru viitor

„Ar trebui să fim preocupați de direcția în care se îndreaptă inteligența artificială. Oamenii pe care îi văd că greșesc cel mai mult în ceea ce privește pericolele inteligenței artificiale sunt cei care sunt foarte deștepți. Ei nu își pot imagina că un computer ar putea fi mult mai inteligent decât ei. Acesta este defectul în logica lor. Sunt mai naivi decât ar crede.”
Elon Musk

Temerile lui Musk nu sunt întotdeauna împărtășite între colegii săi, mai ales că, uneori, e singurul care vede mai departe cercetările benefice ale AI. Oare știe Elon Musk un secret pe care noi nu-l cunoaștem încă?

„Cred că pericolul AI este mult mai mare decât pericolul focoaselor nucleare”, spunea Musk în 2018. „Nimeni nu ar sugera să permitem lumii să construiască doar focoase nucleare, dacă vor. Asta ar fi o nebunie. Luați aminte: AI este mult mai periculoasă decât bomba nucleară”, a adăugat el.

Dar lăsând deoparte severitatea avertismentelor sale, soluția lui Musk pare rezonabilă: o mai mare reglementare și supraveghere pentru dezvoltarea inteligenței artificiale ar fi un demers important împotriva tehnologiei abuzive sau iresponsabile.