Alertă pentru toți clienții Lidl: produsele cu probleme extrem de grave. Ai cumpărat așa ceva?

Alertă pentru toți clienții Lidl: produsele cu probleme extrem de grave. Ai cumpărat așa ceva?

O veste deosebită de importantă a apărut pe final de lună, iar Lidl, Kaufland și alte câteva magazine sunt pe listă.

Contextul din 2020 ne-a făcut să cumpărăm impulsiv mai mult ca niciodată, mai ales produse care ar trebui să ne ajute în această perioadă. Din păcate, magazine ca Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan sau Profi și Altex n-au pus la dispoziție produse potrivite.

Într-un raport recent al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se arată că, în România, au fost vândute măști neconforme într-o mulțime de magazine și farmacii. Pe listă se regăsesc lanțurile mari de retail, ca Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman și DM, dar și lanțuri mari farmaceutice, cum ar fi Sensiblu și Help Net, și benzinăriile Lukoil.

În perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, ANPC a derulat controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măștilor. Concluzia, prezentată în raport, e că la un număr de 396 de operatori economici (66% din totalul de 599) s-a constatat nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Printre aceștia se numără și Lidl, și Kaufland, care fac parte din același grup.

La 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

De la magazine ca Lidl, Auchan sau Dedeman au fost verificate produsele necesare pentru perioada asta. În total, au fost verificate un număr de 35.180.666 măști în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măști în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Ce se întâmplă cu magazine ca Lidl, Altex, Auchan și nu numai după aceste controale?

ANPC a dispus oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăți de măști în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităților constatate, dar și oprirea definitivă și scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăți de măști în valoare de 3.152.544 lei.

Totodată, a dispus aplicarea a 668 sancțiuni contravenționale, din care 237 avertismente și 431 amenzi contravenționale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Printre companiile care au fost sancționate pentru comercializarea măștilor neconforme se află diverse puncte de lucru din țară ale marilor retaileri prezenți în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar și compania petrolieră Lukoil România.

De asemenea, raportul arată că au fost amendate și marile rețele de farmacii Help Net și Sensiblu.

Ce probleme a descoperit ANPC?

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parțială a elementelor de identificare și caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucțiuni de utilizare, lipsă menționare compoziție material, lipsă declarație conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Etichete: