Alertă în România! Te crezi protejat, dar, de fapt, poți să mori. Ce se întâmplă cu măștile

Alertă în România! Te crezi protejat, dar, de fapt, poți să mori. Ce se întâmplă cu măștile

O avertizare importantă de care toți românii trebuie să țină cont vizează calitatea măștilor de protecție. Acestea sunt obligatorii în spații închise și, în anumite localități, pe străzi, dar cum le alegi?

Conform celor mai noi detalii, România a emis, prin sistemul RAPEX, patru alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă. Toate proveneau din China și aveau marcajul CE. Datele au fost dezvăluite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Aceste măști nu sunt certificate ca echipament de protecţie de către un organism relevant. Asta înseamnă că este posibil ca acestea să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă.

Ce se întâmplă cu astfel de produse?

Autorităţile recomandă retragerea produselor de pe piaţă. Mai mult, Autoritatea, sub coordonarea Ministerului Economiei, a supravegheat permanent piaţa de produse speciale de protecţie, în toată această perioadă, proces care va continua până când pericolul pandemic se va sfârşi.

Totodată, ANPC îi avertizează pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene. Astfel se pot asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”.

„Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul ANPC a demonstrat încă o dată că se află dedicat în slujba cetăţeanului. Cu atât mai mult în această perioadă marcată de pandemie, considerăm că este de datoria noastră să manifestăm o atenţie sporită, în mod deosebit la produsele indispensabile în acest moment. Prin alertele pe care ANPC le emite în numele ţării noastre, România contribuie la protejarea consumatorilor europeni, în faţa produselor periculoase care pot intra pe piaţa UE.”
Eduardt Cozminschi, preşedintele ANPC

Nu în ultimul rând trebuie amintit că, recent, ANPC a retras de la comercializare peste 31 de milioane de măşti de protecţie, până la remedierea deficienţelor, în urma controalelor realizate la nivel naţional pe piaţa acestor produse, în timp ce alte 90.000 de măşti au fost retrase definitiv.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: