12 nov. 2020 | 11:11

Acest selfie costă peste 50.000 de euro. Ce are atât de special?

ACTUALITATE
Acest selfie costă peste 50.000 de euro. Ce are atât de special?

Nu mai e nimic impresionant în ziua de azi la un selfie. Toată lumea face sute de selfie-uri în vacanță, la restaurant, în club sau pe stradă. Neil Armonstrong a fost pe Lună și a făcut un singur selfie. Singura fotografie a lui Neil Armstrong pe Lună și primul „selfie spațial”, sunt scoase la licitație alături de alte mii de alte fotografii rare din „epoca de aur” a explorării spațiale.

Colecția „Voyage to Another World”, de 2.400 de fotografii, lansată la casa de licitații britanică Christie’s, include primele imagini ale Pământului din spațiu, suprafața lunară, partea întunecată a lunii, pasajele spațiale și pasajele Lunii, potrivit unui comunicat de presă de la casa de licitații.

Vedeta licitației este un selfie inedit al lui Armstrong, primul om care a pus piciorul pe Lună, în timpul misiunii Apollo 11 din 1969

Fotografia respectivă, făcută de Buzz Aldrin, este estimată la o valoare cuprinsă între 30.000 și 50.000 de lire sterline – aproximativ între 39.600 și 66.000 de dolari – potrivit casei de licitații.

„Aceasta este probabil cea mai mare realizare creativă și ingenioasă a umanității, aterizând un om în siguranță pe suprafața Lunii și aducându-l înapoi pe Pământ”, a spus James Hyslop, șeful departamentului științei și istoriei naturale la Christie’s din Londra. „Privind unele dintre aceste imagini, puteți fi cu adevărat transportat la suprafața Lunii”.

Colecția include, de asemenea, un „selfie spațial” al lui Aldrin. „Suntem atât de obișnuiți cu selfie-urile în aceste zile”, a spus Hyslop. „Dar aceasta este o cameră mare pe care Buzz Aldrin a trebuit să o întoarcă și s-a ales cu o imagine inedită a Pământului în fundal”.

„Astronauții sunt adesea descriși ca mari oameni de știință și eroi, dar rareori sunt salutați ca fiind unii dintre cei mai semnificativi fotografi din toate timpurile”, a adăugat Malburet.

Licitația online a început vinerea trecută și se desfășoară până pe 20 noiembrie.