Videourile aterizării pe Lună, de acum 50 de ani, transformate în clipuri moderne

Videourile aterizării pe Lună, de acum 50 de ani, transformate în clipuri moderne

Este interesant să urmărești toate materialele istorice Apollo cu privire la aselenizarea, dar calitatea imaginilor lasă de dorit. Chiar dacă NASA a lucrat la îmbunătățirea unora dintre cele mai populare videouri, unele dintre acestea nu au încă o calitate bună.

Astfel, noile dezvoltări ale inteligenței artificiale le oferă telespectatorilor o experiență nouă în ceea ce privește vizionarea istoricelor filmulețe. Un specialist în restaurare foto și video, care poartă numele DutchSteamMachine, a lucrat cu structuri bazate pe AI pentru a îmbunătăți filmul original Apollo și a creat clipuri video și imagini clare.

„Mi-am dorit foarte mult să ofer o experiență unică pe acest format vechi, ceva ce nu s-a mai văzut.”
DutchSteamMachine pentru Universul Today

Clipuri istorice pregătite pentru perioada actuală

Această înregistrare îmbunătățită dintr-un rover lunar Apollo 16 cu Charlie Duke și John Young a fost filmată inițial cu 12 cadre pe secundă (FPS) și au fost duse la 60 FPS.

Sau această înregistrare iconică a “primului pas” cu Neil Armstrong, văzut clar, de pe Apollo 11.

Inteligența artificială pe care o folosește DutchSteamMachine se numește Depth-Aware Interpolation sau, mai pe scurt, DAIN.

Interpolarea în mișcare sau interpolarea cadrelor compensate de mișcare este o formă de procesare video în care sunt generate cadre de animație intermediare între cele existente, în încercarea de a face videoclipul mai fluid și de a compensa neclaritatea.

Oamenii au folosit aceleași programe AI pentru a readuce la viață înregistrări de filme vechi din anii 1900, în definiție și culoare. Această tehnică e și un lucru grozav de aplicat la materialele mult mai noi, cum ar fi acestea.

DutchSteamMachine spune că un videoclip de doar 5 minute poate dura oriunde între șase și 20 de ore până la final. „În primul rând, mi-am propus să găsesc videoclipuri cu sursă de cea mai înaltă calitate, pe care le-am găsit, din fericire, ca fișiere video de 720p de biți”, au spus cei de la DutchSteamMachine.

„Deci, problema calității a fost rezolvată. Este important să începeți cu cea mai mare sursă posibilă și să editați de acolo. Cu toate acestea, majoritatea secvențelor filmate au fost foarte ciudate. Acest lucru se datorează faptului că pentru a păstra filmul și înregistra perioade lungi de timp, mare parte din materialul rover a fost filmat la 12, 6 sau chiar un cadru pe secundă. În timp ce oamenii au încercat anterior să aplice stabilizarea sau tipuri de cadre pentru a micșora acest efect, nu am fost niciodată mulțumit de el”, adaugă ei.

Iată un videoclip pe care l-a distribuit despre studio și echipamentul specializat.