14 sept. 2018 | 16:45

Robotul insectă care poate zbura un kilometru e excepțional și inutil

ACTUALITATE
Robotul insectă care poate zbura un kilometru e excepțional și inutil

Oricât de enervante ar fi muștele, zborul lor este atât de agil încât pun într-un con de umbră orice dronă și robot. Chiar și așa, dispozitivele inspirate de aceste insecte au început să vină puternic din urmă.

Un robot cu patru aripi pare să imite cu succes metoda de zburat a musculițelor de fructe și poate să facă asta cam un kilometru, înainte de a rămâne fără baterii. Acesta a fost creat de cercetătorii de la Delft University of Technology, care au vrut să dezvolte o platformă de zbor pe care să își testeze teoriile cu privire la felul în care zboară insectele.

Cercetătorii au vrut ceva mai mult decât să creeze un robot fain. Insectele răspund la rafalele de vânt și la palmele oamenilor într-un mod inedit, având timpi de reacție și control inediți. Aceste reacții rapide ar putea fi foarte utile pentru drone și avioane mici, care ar putea beneficia de evitarea rapidă a fulgerelor și nu numai.

Problema e că, atunci când vorbim de vehicule mai mari decât o insectă, tehnicile acestea de zburat nu mai sunt valabile, din cauza diferențelor de masă.

„Din cauza provocărilor tehnologice care apar din cauza restricțiilor dure de greutate și mărime, cele mai multe design-uri existente nu pot să ajungă la nivelul de performanță a zborului al suratelor biologice; le lipsește agilitatea necesară, puterea suficientă de a decola, sau energia suficientă pentru a zbura pentru mai mult de un minut”.

Noul robot, DelFly Nimble, este însă destul de eficient. Poate străbate șapte metri într-o secundă, să rămână zburând într-un singur loc și să facă tot felul de giumbușlucuri. Cel mai impresionant este faptul că poate merge un kilometru până să se descarce – lucru ce ar putea fi extrem de apreciat de armate. Dacă vrei să vezi insecta robot în acțiune, poți urmări clipul de mai jos.