10 dec. 2020 | 12:47

Acest robot pe bază de apă este alimentat de lumină și poate merge

ACTUALITATE
Acest robot pe bază de apă este alimentat de lumină și poate merge

Un nou robot creat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern arată și se comportă ca un mic animal acvatic și ar putea îndeplini o varietate de funcții, inclusiv mutarea lucrurilor dintr-un loc în altul, catalizarea reacțiilor chimice, livrarea de terapii și multe altele.

Acest nou robot seamănă foarte mult cu o coajă de lămâie, dar este de fapt un material format din 90% apă pentru exteriorul moale, cu un schelet de nichel în interior care își poate schimba forma ca răspuns la câmpurile magnetice exterioare.

Ce faci cu un robot acvatic?

Acești roboți sunt foarte mici – de dimensiunea unei monede – dar sunt capabili să îndeplinească o serie de sarcini, inclusiv mersul cu aceeași viteză ca un om obișnuit și ridicarea și transportarea lucrurilor.

Funcționează fie prin preluarea, fie prin expulzarea apei prin componentele lor moi și pot răspunde la lumină și câmpuri magnetice datorită designului lor molecular precis.

În esență, structura lor moleculară este realizată astfel încât, atunci când sunt lovite de lumină, moleculele care le compun expulzează apa, determinând “picioarele” robotului să se rigidizeze ca mușchii.

Câmpurile magnetice pot fi apoi aplicate pentru a realiza mișcarea picioarelor, datorită scheletului de nichel încorporat, care este feromagnetic.

Utilizarea atât a câmpurilor luminoase, cât și a celor magnetice, împreună cu calcule foarte precise, pot produce mișcări foarte bine determinate de-a lungul căilor dorite.

Cercetătorii din spatele acestui mic robot prevăd versiuni viitoare care sunt și mai mici – suficient de mici pentru a opera la nivel microscopic, poate pentru aplicații, inclusiv livrarea de medicamente la un pacient.

Pot fi, de asemenea, programați să lucreze împreună într-un aranjament de tip “roi”, care le-ar permite să se extindă pentru a face față unor sarcini mai mari, cum ar fi să acționeze ca sutură, în caz de rănire.

Va fi necesară multă cercetare și muncă pentru a ajunge la acest tip de aplicație, dar existența roboților chiar și în această etapă este o realizare remarcabilă și un indiciu asupra a ceea ce poate aduce robotica soft și materialele inteligente.