Revoluția în medicină care ne-ar ține sănătoși cu ajutorul roboților

Revoluția în medicină care ne-ar ține sănătoși cu ajutorul roboților

Roboții sunt folosiți cu multe scopuri, unele utile (cum ar fi roboții medicali care îi vor ajuta pe chiriurgi în operații), altele bizare (cum ar fi robotul copil care o vrea pe mama lui).  Mai nou, oamenii de știință au venit cu ideea unor roboței mici, gumați, care să ne mențină sănătoși din interiorul corpului.

În fiecare secundă, țesuturile din corpul tău se mișcă. Mișcările acestea sunt necesare pentru buna funcționare a corpului uman. Deschiderea și închiderea corectă a vasculaturii din corp este esențială – o mișcare greșită poate duce la apariția diverselor boli. Tocmai de aceea, cercetătorii de la Ecole Polytechnique Fédérale De Lausanne (EPFL) au construit o serie de instrumente microscopice și roboți moi. Acești roboți pot fi implantați în corp, pentru a regla mișcările diferitelor organe. Studiul a fost publicat în jurnalul Lab on a Chip.

Echipa de la EPFL a fost inspirată de sistemul locomotor al corpului uman când s-a ocupat de construirea roboțeilor. Astfel, aceștia din urmă au fost construiți din componente microscopice din hidrogel. Aceste componente formează un soi de schelet care devine flexibil cu ajutorul adiției unor polimeri asemeni tendoanelor umane.

Cu un singur flash de lumină infraroșie, oamenii de știință pot declanșa o contracție și o relaxare rapide, care nu durează mai mult decât câteva milisecunde. Astfel, au putut crea un sistem ce oase și mușchi artificiale, de mărimea unor celule, care pot duce la îndeplinire sarcini la nivel microscopic.

Aceste dispozitive microscopice ar putea fi extrem de utile pentru lumea medicinei. Spre exemplu, ar putea să facă treabă bună ca implanturi medicinale, care pot fie să trimită anumite medicamente acolo unde este nevoie, fie să stimuleze de la distanță sistemele diferitelor organe din corpul uman. Cercetătorii cred că, într-o bună zi, vom putea profita de tehnologia acestor roboți minusculi pentru a ne ajuta cu buna funcționare a metabolismului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: