Această aplicație ajută la descoperirea de noi tratamente pentru COVID-19

Această aplicație ajută la descoperirea de noi tratamente pentru COVID-19

De când a debutat pandemia, oamenii au căutat tratamente și au dezvoltat vaccinuri pentru a atenua sau stopa COVID-19 care a afectat o planetă întreagă. Un proiect de cercetare în acest sens este al Universității Imperial College London care a finalizat prima etapă a proiectului Corona-AI în doar şase luni.

Proiectul Corona-AI, lansat de Fundaţia Vodafone în luna aprilie în cadrul aplicaţiei mobile DreamLab în mai multe ţări, printre care şi România, urmăreşte identificarea unor combinaţii ale medicamentelor existente şi moleculelor din diverse alimente uzuale care ar putea ajuta pacienţii cu COVID-19.

Ce descoperiri s-au făcut despre COVID-19

Cercetătorii de la Imperial College London au anunţat descoperirile preliminarii ale cercetării, inclusiv identificarea unor molecule cu proprietăţi antivirale din alimentele obişnuite de provenienţă vegetală, cum ar fi fructele de pădure (în special coacăze negre, merişor şi afine), mere, portocale, lămâi, varză, broccoli, ceapă, usturoi, pătrunjel şi fasole, conform Adevarul.

De asemenea, studiul a constatat că medicamentele obişnuite utilizate pentru combaterea tulburărilor cardiovasculare şi metabolice – precum simvastatina, atorvastatina şi metformina – ar putea fi utilizate şi împotriva COVID-19. Descoperirile vor fi analizate în continuare de către cercetători, care spun că este necesară o validare clinică pentru a evalua potenţialul impact al acestor molecule, potrivit aceleiași surse.

„Deşi, pe bună dreptate, se pune mult accent pe descoperirea unui vaccin pentru COVID-19, preocuparea noastră este de a găsi modalităţi prin care să putem ajuta oamenii care au contractat virusul, reducând fie durata, fie gravitatea bolii. Pentru pacienţii care nu necesită internare există nevoia unui tratament inovator şi rentabil care poate fi administrat în afara spitalului. Ne aşteptăm ca strategiile nutriţionale bazate pe alimente bogate în fitoelemente să ofere o soluţie nouă în acest sens”, a declarat Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie şi Oncologie al Imperial College London, coordonator al proiectului Corona-AI, citat de Adevarul.

Proiectul Corona-AI a ajutat oamenii de ştiinţă să exploreze efectul potenţial a mii de molecule din medicamente şi alimente. Cu ajutorul aplicaţiei DreamLab şi a inteligenţei artificiale au fost rezolvate 100 de milioane de calcule matematice. După încheierea tuturor fazelor de cercetare – termen estimat pentru decembrie 2021 – rezultatele obţinute vor fi puse la dispoziţia comunităţii medicale pentru a facilita studiile clinice. Concluziile legate de alimentele cercetate ar putea fi integrate în sfaturile dietetice pentru pacienţii care se recuperează după COVID-19.

Ce este DreamLab și cum a luat naștere

DreamLab este o aplicaţie premiată, dezvoltată de Fundaţia Vodafone, care oferă oricărui posesor de smartphone o modalitate facilă de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului. Începând din aprilie 2020, în aplicaţie a fost inclus Corona-AI, un proiect care foloseşte aceeaşi tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

Aplicaţia mobilă utilizează puterea comună de procesare a smartphone-urilor pentru a efectua calcule complexe într-un ritm mult mai rapid decât în mod tradiţional. Până în prezent, DreamLab a fost descărcată de aproape un milion de utilizatori din 17 ţări care au ales să susţină cercetarea ştiinţifică.

În acest moment, aplicaţia este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Cehia, Ghana, Africa de Sud, Republica Democratică Congo, Lesotho, Germania, Irlanda, Grecia, Olanda şi Albania.

DreamLab a fost lansată local de către Fundaţia Vodafone România în septembrie, 2019 şi poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store. Pentru ca aplicaţia să funcţioneze în limba română, utilizatorii trebuie să aibă smartphone-ul setat pe această limbă. Orice utilizator o poate descărca în mod gratuit, însă, odată instalată, aplicaţia generează trafic de date. Vodafone România susţine proiectul DreamLab prin acordarea gratuită a traficului de date naţionale necesar funcţionării aplicaţiei pentru clienţii săi. DreamLab nu are acces la informaţiile utilizatorilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI