24 aug. 2020 | 08:16

A început Bacalaureatul de toamnă: tot ce trebuie să știi

ACTUALITATE
A început Bacalaureatul de toamnă: tot ce trebuie să știi

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat începe astăzi, după alte două sesiuni care au avut loc la începutul vacanței de vară.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat începerea Bacalaureatului, de astăzi, 24 august 2020. În această sesiune de toamnă s-au înscris nu mai puțin de 42.700 de elevi, conform comunicatului MEC. Din totalul celor înscrişi, peste 24.900 de candidaţi provin din promoţia 2019 – 2020, iar aproximativ 17.800 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.

La fel ca în cazul celorlalte sesiuni de Bac, această sesiune debutează cu proba la limba și literatura română. Marți va avea loc proba obligatorie a profilului, urmată miercuri de proba la alegere a profilului și specializării. Joi se va da testul la limba și literatura maternă.

„Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale se vor derula în zilele de 28 şi 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de Bacalaureat din unităţile de învăţământ liceal vor calcula mediile candidaţilor şi vor asigura echivalarea/ recunoaşterea nivelurilor de competenţă la probele de profil, potrivit metodologiei specifice”, precizează MEC.

Rezultatele la această sesiune de Bacalaureat va avea loc de pe 2 septembrie, până la ora 12:00, urmată îndeaproape de depunerea contestațiilor, în aceeași zi, între 14:00 – 20:00. În conformitate cu regulamentul GDPR, rezultatele vor fi publicate prin anonimizarea datelor de identificare.

„Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/ transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/ reprezentanţii legali ai acestora”, arată MEC.

Rezultatele finale, de după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 5 septembrie. Fiecare probă de Bacalaureat începe de la ora 9:00, în timp ce accesul în săli este permis de la 8:30. Măsurile de prevenire ale pandemiei de coronavirus aplicate în prima sesiune de Bacalaureat sunt valabile și de această dată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele