A ajuns unde nu se aștepta nimeni: doar în Antarctica nu exista coronavirus, până acum

A ajuns unde nu se aștepta nimeni: doar în Antarctica nu exista coronavirus, până acum

Până în momentul de față, Antarctica era singurul continent neatins de noul coronavirus. Din păcate, situația s-a remediat, iar problemele dintr-o unitate militară au devenit semnificative, peste noapte.

Nimic nu este mai periculos decât să crezi că ești imun la coronavirus, să nu-ți asumi nicio măsură de protecție și să fii convins că vei avea parte doar de o formă ușoară a infecției. DIn păcate, exact asta se pare că s-a întâmplat la o bază militară din Antarctica, unde tocmai a fost depistat un focar de coronavirus.

Până în urmă cu câteva zile, în Antarctica nu fusese depistat niciun caz de Covid-19. Informarea pe marginea acestui subiect a venit din partea armatei chiliene, potrivit AFP.

„36 de bărbați au fost testați pozitiv pentru Covid-19, dintre care 26 erau soldați și 10 erau civili de la o companie de servicii care a efectuat lucrări de întreținere programate la baza Antarcticii”, se arată în comunicat.

Singura parte bună, dacă o putem numi așa, este că sursa infecțiilor este cât se poate de clară. Contagiunea datează de la recenta vizită la bază a navei marinei chiliene „Sargento Aldea”, care a efectuat manevre de sprijin logistic în perioada 27 noiembrie – 10 decembrie.

După ce și-a finalizat misiunea și a ajuns la portul Talcahuano (sud) pe 16 decembrie, au fost detectate trei cazuri pozitive dintr-un total de 208 membri ai echipajului. În scurt timp, numărul acestora a crescut brusc. Acest detaliu nu a fost făcut public, dar având în vedere cât de izolați erau de restul lumii, este foarte probabil ca soldații din baza militară să nu-și fi luat niciun fel de măsuri pentru a preveni infecția.

Antarctica nu înregistrase niciun caz de coronavirus după implementarea unui val semnificativ de restricții și anularea tuturor călătoriilor turistice. În mod regretabil însă, aceleași restricții nu s-au aplicat în cazul intervențiilor militare în zonă. Ca referință, în Antarctica există aproximativ patruzeci de baze militare și științifice internaționale.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI