Țeapa care circulă pe grupurile de pe WhatsApp: la ce să ai grijă

Țeapa care circulă pe grupurile de pe WhatsApp: la ce să ai grijă

Deși ar trebui să fie cea mai sigură platformă de comunicare dintre cele deținute de Facebook, WhatsApp are și ea probleme.

Poliția din Singapore a descoperit o nouă înșelătorie care circulă pe platfoma de mesagerie WhatsApp. Prin intermediul acesteia, actori rău intenționați se pot infiltra în grupurile de pe WhatsApp și pot ajunge apoi să controleze conturile celor de pe grup.

Procesul este unul destul de simplu: aceștia pretind că sunt unul dintre membri. Pentru început, atacatorii preiau controlul asupra contului de WhatsApp al unui utilizator. Apoi, aceștia „avertizează” contactele victimei de un așa-numit scam de pe platformă. Ca totul să fie veridic, aceștia chiar trimit screenshot-uri menite să le susțină afirmațiile. Aceste capturi conțin mesaje de verificare pe care „utilizatorul” le-ar fi primit.

În același timp, atacatorul folosește alt dispozitiv pentru a se conecta la conturile de WhatsApp ale membrilor de pe grupul respectiv. Aceștia primesc apoi mesaje de verificare, pe care atacatorul le sugerează să le posteze pe grup. Astfel, odată ce obține codul de verificare, actorul rău intenționat se poate conecta la contul de WhatsApp al victimei.

Cum să nu te lași păcălit de scam-ul de pe WhatsApp

Bineînțeles, toată lumea știe că nu trebuie să faci publice aceste coduri de verificare pe care le primești atunci când încerci să te autentifici. Și poliția din Singapore avertizează utilizatorii WhatsApp să nu facă asta. Totuși, utilizatorii sunt mai îngăduitori, din moment ce mesajul pare să vină de la o persoană cunoscută.

De asemenea, poliția încurajează utilizatorii să-și configureze opțiune de verificare în doi pași în cadrul pentru conturi. Astfel, aceștia chiar și-ar putea recupera contul, în cazul în care a fost compromis.

Ar trebui să verifici autenticitatea oricărei cereri, chiar dacă vine de la un contact foarte apropiat. În mod ideal, această verificare ar trebui făcută prin contactarea persoanei pe o altă platformă.