Vopseaua pe care o poți „programa” să aibă altă culoare în funcție de lumină

Vopseaua pe care o poți „programa” să aibă altă culoare în funcție de lumină

Oamenii de știință s-au inspirat de la abilitatea cameleonilor de a-și schimba culoarea pentru a crea o vopsea care imite aceleași proprietăți. Mai mult, noul tip de vopsea poate fi programat pentru a-și schimba culoarea.

Cercetătorii de la Universitatea MIT din SUA au creat un tip inovator de vopsea care își schimbă culoarea în urma expunerii la lumină.

În plus, tot acest procedeu poate fi programat cu ajutorul fasciculelor de lumină ce conțin raze UV. Însă, ceea ce este și mai spectaculos este faptul că pigmentul poate fi și reprogramat, astfel încât să înlocuiască imaginea anterioară ori de câte ori vrei.

Vopseaua care își schimbă culoarea precum cameleonii

Este vorba despre vopseaua programabilă PhotoChromeleon, pe care cercetătorii americani au obținut-o după ce au amestecat trei pigmenți de culori diferite: cyan, magenta și galben.

În plus, nu este deloc pretenţioasă și se poate aplica cu un simplu spray, atât pe suprafeţe rigide cât şi articole de îmbrăcăminte.

Cât despre metoda de imprimare, aceasta se realizează cu ajutorul unui dispozitiv laser, care are capacitatea de a emite lumină cu lungimi diferite de undă care să corespundă nuanței de culoare pe care o vrei.

De exemplu, dacă vrei să-ți imprimi un model de mici dimensiuni pe o pereche de teneși tot procesul poate dura între 10 și 40 de minute. Iar dacă te-ai plictisit de model și vrei să-l ștergi trebuie doar să-l expui unei surse puternice de lumină UV.

De asemenea, pe lângă teniși îți mai poți personaliza cu ajutorul vopselei care își schimbă culoarea și diferite piese vestimentare, accesorii și alte piese textile, astfel încât te poți bucura mereu de alt design fără să fie nevoie să-ți cumperi alte haine.

Însă, autorii invenției nu au oferit niciun detaliu cu privire la longevitatea în timp a modelului imprimat.

 

Citește și: