Surpriză mare pentru astronomi: acest asteroid pare că își schimbă culoarea

Surpriză mare pentru astronomi: acest asteroid pare că își schimbă culoarea
09:30 08.10.2019

Universul este plin de surprize, iar printre acestea se numără și asteroidul descoperit de specialiști care își schimbă culoarea. Cum explică cercetătorii comportamentul bizar al asteroidului?

Este vorba despre asteroidul 6478 Gault care a atras interesul oamenilor de știință datorită culorii schimbătoare dar și datorită urmei duble pe care o lăsa în urmă. Astfel, în urma observării constante, astronomii au reușit să vadă, în timp, real, cum asteroidul a trecut de la o culoare roșie la o strălucire albastră.

Cercetătorii, pun însă acest comportament bizar pe baza călătoriei prin spațiu care poate duce la desprinderea unor particule care se pare că ar fi responsabile pentru strălucirea roșie.

„Suntem de părere că am surprins desprinderea particulelor de culoare roşie de pe corpul asteroidului şi că observăm straturile albastre ascunse”, a declarat Michael Marsset, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT).

Asteroidul bizar care își schimbă culoarea este o minune a Universului

Asteroidul 6478 Gault se află la o distanță medie de 345,6 milioane de kilometri de Soare, adică se află în regiunea interioară a centurii de asteroizi. Iar suprafața acestuia a fost arsă de-a lungul miliardelor de ani de expunere la particulele solare ca urmare a distanței relativ mică dintre acesta și Soare. În consecință, stratul exterior format din particule a început să se desprindă scoţând la iveală mineralele pe bază de silicat mult mai puţin iradiate, care dau acea culoare albastră observată de cercetători.

Cât despre urma dublă pe care asteroidul o lasă în urmă sau coada, așa cum este numită, specialiștii explică că este specifică cometelor și este formată din vapori de apă. Dar, asteroizii se formează în apropierea Soarelui, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să aibă cantități mari de apă. Însă, după o analiză mai amănuțitp, specialiștii au descoperit că 6478 Gault are o structură solidă, din rocă, care se evaporă în locul apei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: