21 mart. 2019 | 14:48

Volvo va face mașina care nu te lasă să conduci: de ce s-a ajuns la asta

ACTUALITATE
Volvo va face mașina care nu te lasă să conduci: de ce s-a ajuns la asta

Volvo are de gând să îmbunătățească sistemele de siguranță la volan, ca să nu se mai producă atâtea accidente. Noul sistem va fi atât de riguros, că nici nu te va lăsa să conduci dacă nu ești în stare.

Majoritatea accidentelor rutiere sunt cauzate de lipsa atenției șoferilor, din cauză că aceștia conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante sau din cauza oboselii.

Volvo consideră că există tehnologia necesară pentru a diminua aceste obiceiuri proaste la volan, iar șoferii iresponsabili vor fi împiedicați să mai pună în pericol viața celorlalți.

Volvo oricum este renumită pe plan global pentru mașinile sale considerate cele mai sigure. Chiar dacă și modelele lor sedan sunt mari cât niște camionete, deloc adecvate pentru oraș, construcția și sistemele de siguranță din dotare le fac cele mai de încredere autoturisme de pe piață.

Totuși, a sosit timpul ca producătorii să integreze sisteme de siguranță care te protejează și de propriile vicii, nu doar de pericolele din exteriorul mașinii tale.

Viteza mașinilor Volvo va fi limitată. pentru că nu ești pilot profesionist

Unul dintre planurile Volvo, care se vor concretiza în viitorul apropiat, este să limiteze viteza tuturor mașinilor sale la 180 km/h. Adițional, vor fi integrați și senzori și camere video care-ți monitorizează trăsăturile faciale și chiar aerul pe care-l expiri. Mașina va ști dacă ai atenția distrasă în timpul mersului sau dacă te-ai urcat la volan beat sau drogat.

Din 2021, toate mașinile pe care le va produce Volvo vor fi furnizate cu câte o cheie de siguranță care va fi utilă părinților cu copii adolescenți care abia au învățat să conducă. Această cheie poate fi setată de părinți înainte de a o înmâna tinerilor, iar ea va împiedica mașina să depășească o anumită limită de viteză (cea setată de părinți).

Dar, în vreme ce limitarea vitezei pare o funcție simplă, monitorizarea șoferului este mult mai complexă pentru că necesită un sistem de identificare și răspuns pentru a te lăsa sa conduci.

Dacă-ți place să tragi la măsea sau pe nas, Volvo te trage pe dreapta

Dintr-o dată, condusul parcă nu mai sună atât de „cool”, mai ales dacă ai obiceiul să dai pe gât câteva beri înainte de a conduce, să tragi pe nas sau să bagi la venă, prin parcări întunecate.

Viitorul sistem electronic de la bordul mașinilor Volvo va lua măsuri în mod autonom și în cazul în care camera video din interior detectează pe chipul tău semne de oboseală, de distragere de la drum sau dacă începi să ocolești jaloane imaginare pe șosea.

În astfel de situații, mașina o să te avertizeze sonor și vizual (la bord), iar dacă nu primește răspuns de la tine, îți încetinește viteza, iar în a treia fază, te trage pe dreapta și te trimite la culcare, ca să nu faci vreo prostie. În situații excepționale, în funcție de feedback-ul tău, poate suna și la Urgențe.

Poate că pare o măsură radicală, dar e necesară. Sunt însă convins că vânzările Volvo vor scădea drastic în România dacă bagă astfel de mașini.