Vodafone ar putea avea informații cheie în cazul Caracal. Ce vor procurorii

Vodafone ar putea avea informații cheie în cazul Caracal. Ce vor procurorii

Până acum, în cazul crimei din Caracal, s-a vorbit prea puțin despre operatori. Vodafone e însă primul nume vehiculat și procurorii ar vrea de la operator să afle ce convorbiri au fost în perioada în care ar fi fost făcute crimele.

Procurorii ar fi solicitat pe 30 iulie date de la Vodafone despre toate convorbirile telefonice din perioada în care s-au întâmplat evenimentele de la Caracal. Informațiile nu sunt oficiale, ci obținute de la surse judiciare de către Mediafax. Totodată, procurorii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au cerut pe 31 iulie de la DIICOT Craiova dosarele crimelor din Caracal în copie certificată.

De ce sunt așteptate informații de la Vodafone și ce ar putea oferi

Dacă informația va fi confirmată, informațiile pe care un operator ca Vodafone le-ar putea da țin mai degrabă de numerele apelate, durata apelurile și de unde au fost realizate. Dat fiind că procurorii se duc la acest operator, înseamnă că numărul de telefon e din această rețea.

Ce stochează operatorii telecom cade sub incidența legii cunoscută sub numele „Big Brother” activă din 9 octombrie 2015. Atunci a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, după ce-a fost votată cu 187 de voturi pentru și 12 împotrivă.

Legea prevede că datele de trafic referitoare la abonaţi şi utilizatori, prelucrate şi stocate de către operator, vor fi şterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări. Dar asta nu mai târziu de trei ani de la data efectuării comunicării.

Totodată, accesarea datelor se face într-un cadru precis delimitat de către instanţa de judecată sau cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Legea mai stabileşte că atunci când sunt transmise în format electronic, solicitările şi răspunsurile se semnează cu semnătură electronică extinsă. Aceasta e bazată pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, pentru asigurarea integrităţii datelor.

Legea sub care pot fi cerute date de la Vodafone acum mai prevede că la solicitarea instanțelor de judecată sau a organelor de urmărire penală ori a celor cu atribuții în domeniul apărării sunt furnizate imediat datele (nu mai târziu de 48 ore). E vorba de datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia informaţiilor cu caracter personal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Mediafax
Etichete: