20 aug. 2019 | 13:24

Veste finală pentru Huawei: câte zile mai poate colabora cu firmele americane

ACTUALITATE
Veste finală pentru Huawei: câte zile mai poate colabora cu firmele americane
Huawei Mobile / Facebook

Din mai până acum, Huawei a așteptat o decizie a Statelor Unite ale Americii cu privire la parteneriatele sale cu companii americane. O decizie finală a fost luată și comunicată acum. Până la final de 2019, atât compania chineză, cât și partenerii săi trebuie să găsească o soluție pentru 2020.

Pe 19 august, a expirat perioada de 90 de zile pe care Huawei a avut-o la dispoziție. În aceste trei luni, compania a putut folosi componente de la companii americane. La finalul săptămânii trecute, Reuters a transmis că Departamentul de Comerț va prelungi cu încă 90 de zile perioada. Asta înseamnă că din 18 noiembrie Huawei va rămâne, oficial, fără suport. Asta dacă nu se schimbă ceva până atunci.

De ce nu va mai putea Huawei să aibă acces la Android

Pe 19 mai, Google, la presiunea SUA, a anunțat că taie suportul Huawei pentru Android. Astfel, serviciile sale și sistemul de operare n-ar mai fi funcționat la parametri normali pe telefoanele companiei. O zi mai târziu, a fost primul semnal că-i loc de negociere: termenul a fost prelungit până pe 19 august. Care e negociere?

Ei bine, China și SUA au o dispută pe tarifele de import. Niciuna nu e dispusă la mari concesii, iar Huawei a nimerit la mijloc. E una dintre cele mai mari companii chineze și cea care s-a dezvoltat cel mai mult în zona de rețelistică.

Donald Trump, înainte de confirmarea deciziei prelungirii celor 90 de zile, a spus că Huawei nu va avea niciodată acces la autoritățile americane. În iunie, a lăsat de înțeles că pot exista parteneriate în mediul privat.

„Companiile americane își pot vinde echipamentele către Huawei. Nu există nicio mare problemă, de urgență națională. E în regulă, vom continua să vindem produse. Companiile americane nu s-au bucurat când au aflat că nu mai pot vinde [către Huawei”.
Donald Trump, președintele SUA, citat de CNN

Wilbur Ross, secretar de stat în comerț, a explicat pentru Fox Business Network condițiile în care Huawei va mai folosi tehnologie americană. Pe lângă compania principală, alte 46 de divizii afiliate sunt pe lista neagră. Astfel, sunt 100 de entități Huawei afectate de decizie. Când Ross a fost întrebat ce se va întâmpla din noiembrie, el a spus că toți au avut timp să se pregătească.

„Toată lumea a fost informată cu mult timp înainte, au fost o mulțime de discuții cu președintele [Donald Trump]”.
Wilbur Ross, pentru Fox Business Network

Ross a spus că cele 90 de zile au fost acordate și pentru ca furnizori locali din America să fie pregătiți. „Unele companii din zonele rurale sunt dependente de Huawei, astfel că le acordăm un timp de pregătire”, a afirmat acesta. Chiar dacă echipamentele chinezilor n-au ajuns în infrastructura operatorilor mari, tot a intrat pe piața nord-americană prin parteneriate locale. Problema ar putea fi la fel de mare și pentru țări din Europa, partenere SUA.

Noul sistem de operare și ultimele două telefoane premium cu Android

Până la final de an, Huawei are de gând să mai lanseze două telefoane premium: Mate 30 și Mate X. Cel din urmă e 5G și pliabil și ar urma să fie lansat în noiembrie. Ambele rulează Android, iar în mai Google a spus că va mai oferi actualizări de securitate.

Android e un sistem de operare open source, adică poate fi folosit de oricine, dar Google oferă infrastructura care face din Android un ecosistem. Aici e vorba, în primul rând, de serviciile Play cu magazinul cu aplicații. Apoi sunt serviciile Google: Gmail, YouTube, Maps. Acestea sunt cel mai dificil de înlocuit.

Între timp, compania chineză a anunțat HarmonyOS, un sistem de operare propriu dezvoltat pentru mediul IoT. A spus că, deocamdată, nu-i gata pentru telefoane. Totuși, date fiind condițiile impuse de SUA, ar putea fi transformat într-o platformă pentru dispozitive mobile. În iunie, compania recruta dezvoltatori de aplicații și promitea că are în piață circa 270 de milioane de telefoane pe care produsele acestea pot fi instalate.

Fără acces la tehnologii americane, Huawei rămâne fără: Android, Windows, procesoare Intel, procesoare bazate pe tehnologia ARM și e posibil ca lista să se mărească. De exemplu, și conectivitatea prin Bluetooth sau Wi-Fi poate fi afectată.

18 noiembrie ar putea fi o dată istorică în industria mobilă. Asta dacă nu va fi o răzgândire masivă la nivel de state, printr-o înțelegere SUA – China.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele