Huawei, subiect de panică la CSAT: ce a spus Iohannis despre gigantul chinez

Huawei, subiect de panică la CSAT: ce a spus Iohannis despre gigantul chinez

După un scandal care a durat mai multe luni, relația tensionată dintre Huawei și Donald Trump s-a mai ponderat. A venit momentul ca Iohannis să atragă atenția asupra riscurilor colaborării cu gigantul chinez.

Huawei este cel mai important furnizor de echipamente 5G la nivel global, având în portofoliu unele dintre cele mai capabile dispozitive din acest spectru. Mai multe țări refuză însă să colaboreze cu chinezii, din cauza faptului că au existat mai multe dovezi care atestă prezența unor vulnerabilități. Acestea din urmă ar putea facilita accesarea de date sensibile din diverse colțuri ale lumii de către autoritățile din China. 

Indiferent dacă acel lucru se întâmplă sau nu, Huawei a întâmpinat probleme din ce în ce mai mari în a realiza contracte noi cu operatorii de telefonie din occident. La acea listă s-ar putea adăuga în curând și România, iar Iohannis vrea să convingă Consiliulul Suprem de Apărare a Țării de riscurile colaborării cu compania chineză.

În opinia președintelui României, el vrea să detalieze riscurile implicării Huawei în infrastructura 5G a țării noastre pentru că ”unii nu sunt încă suficient de îngrijorați” de controversele legate de firma chineză.

În discursul pe care l-a ținut marți la Cotroceni în fața jurnaliștilor, Iohannis a atras atenția asupra relației pe care Donald Trump o are cu Huawei. Aparent, Statele Unite ale Americii sunt foarte îngrijorate de faptul că aliații americanilor, din cadrul NATO, vor să apeleze la serviciile Huawei.

„La noi unii nu sunt încă suficient de îngrijorați. Nu realizează ce se întâmplă aici, va trebui să discutăm și în CSAT un pic, să vină specialiștii să spună mai multe, pentru că, o astfel de infrastructură va fi greu de înlocuit apoi, dacă va fi nevoie”, a afirmat Iohannis.

Efortul lui Iohannis împotriva Huawei vine la scurt timp după ce americanii și-au avertizat toți aliații în ultimele săptămâni să nu aleagă compania chineză pentru infrastructura 5G. În opinia lui Trump, ar fi ideal să se înceteze orice colaborare cu grupul chinez, de către oricine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Hotnews