29 ian. 2019 | 19:29

De ce jumătate din utilizatorii de Facebook ar putea fi falși

ACTUALITATE
De ce jumătate din utilizatorii de Facebook ar putea fi falși
WPTV

De mai multe ori s-a speculat că o parte signifiantă din utilizatorii de Facebook ar fi, de fapt, falși. Recent, criticul Aaron Greenspan a readus în discuție această posibilitate.

Greenspan, fost coleg de clasă al lui Mark Zuckerberg, din vremea când amândoi mergeau la Universitatea Harvard, a subliniat faptul că Facebook nu poate măsura cu acuratețe numărul real de utilizatori adevărați (adică care există și în realitate) și că gigantul de social media supraestimează cu mult numărul de utilizatori activi reali.

„Treaba este că Facebook nu are și nu va avea vreodată o metodă bună de a măsura problema conturilor false”, a arătat raportul lui Greenspan. „Luând în considerare toți acești factori, estimăm că 50% sau mai mult din utilizatorii lunari activi  ai Facebook sunt de fapt falși”. Raportul arată și că cititorii „sunt bineveniți să destituie această analiză ca fiind subiectivă, dar ar trebui să fie conștienți că, totuși, poate să fie corectă”. Nu în ultimul rând, Greenspan subliniază și că „Mark Zuckerberg nu este sub nici cea mai mică formă un geniu„.

Un purtător de cuvânt de la Facebook a infirmat veridicitatea afirmațiilor raportului. „Asta este fără echivoc greșit, iar raporturile responsabile înseamnă fapte responsabile, chiar dacă este vorba despre conturi false”, a subliniat acesta într-un mail.

În trecut, Facebook a recunoscut că există o problemă cu conturile false sau duplicate de pe platformă. Statisticile din 2017 arătau că până la 270 de milioane de conturi s-ar afla într-una din aceste două categorii – cu mult mai puțin față de estimările lui Greenspan, care spune că jumătate din cele 1,74 miliarde de utilizatori de Facebook nu sunt reali.

Cu toate statisticile și estimările acestea, e greu să alegi ce să crezi. Pe de o parte, ai o companie gigant al cărui interes nu este să își păteze reputația, iar pe de altă parte ai un fost coleg de facultate al lui Zuckerberg care poate fi mai mult sau mai puțin frustrat. Așadar, e greu să îți dai seama în ce parte înclină mai tare balanța adevărului.