O fată de 13 ani cu o invenție de geniu impresionează lumea

O fată de 13 ani cu o invenție de geniu impresionează lumea
Sursa foto: Society for Science & the Public

Nu trebuie să ai o vârstă anume pentru a fi om de știință. Drept dovadă, o adolescentă de 14 ani a câștigat un premiu în valoare de 25.000 de dolari pentru invenția unui panou solar care poate să își dea seama unde se află Soarele în orice moment.

Adolescenta se numește Georgia Hutchinson și vine din orașul Woodside, California. Ea a câștigat premiul cel mare la competiția STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) pentru copii de școala generală, organizată de Broadcom Masters. A fost prima din cei 30 de finaliști, care în total au primit 100.000 de milioane de dolari.

Mai mult, Society for Science & the Public și Broadcom Foundation au donat 1.000 de dolari și pentru programul STEM de la școala tinerei.

Hutchinson și-a descris invenția ca fiind un tracker solar cu axă dublă, care funcționează pe bază de date. Datele vin de la datele publice furnizate de National Oceanic and Atmospheric Administration. Aparatul urmărește poziția Soarelui, cu scopul de a face panourile solare mai eficiente. În loc să folosească senzori scumpi pentru a depista poziția Soarelui, invenția fetei utilizează un program computerizat care, odată ce depistează poziția Soarelui, înclină panourile solare în direcția corectă.

Cum i-a venit această idee? Condițiile meteorologice extreme din San Francisco Bay Area, zona unde trăiește fata, ar fi principala sursă de inspirație. Tânăra a spus că sursele regenerabile de energie sunt extrem de importante pentru a reduce amprenta de carbon pe care o lăsăm în urmă și pentru a evita condițiile extreme de vreme.

„Fumul era atât de rău încât mii de școli din tot statul au trebuit să fie închise din cauza fumului”, a zis tânăra. „Acum vedem efectele schimbării climatice, iar tracker-ul solar cu axă dublă, care funcționează pe bază de date, pe care l-am construit este făcut pentru a economisi energia solară„.

Dincolo de toate astea, Hutchinson speră ca premiul câștigat să arate lumii că programul că știința, tehnologia, ingineria și matematica nu este numai pentru băieți. „Chiar vreau să le arăt oamenilor că STEM nu este numai pentru băieți și că și fetele pot face asta”, a subliniat ea.

Citește și: