27 feb. 2019 | 09:53

USB 3.2 este gata să ajungă pe desktop-uri în 2019: cu ce vine la pachet

ACTUALITATE
USB 3.2 este gata să ajungă pe desktop-uri în 2019: cu ce vine la pachet

USB 3.2 este noul standard în materie de conectică și ar trebui să-l vedem introdus în desktopuri până la finele acestui an.

Forumul responsabil de specificațiile tehnice și evoluția standardului USB a finalizat de aproximativ doi ani teoria referitoare la portul USB 3.2. Din păcate, abia acum este gata pentru a ajunge în sistemul tău de pe birou. Confirmarea pe marginea acestui subiect a venit de la organizația USB-IF și, conform comunicatului oficial, controllerele compatibile vor fi disponibile în a doua jumătate a acestui an.

Mai există problema hardware-ului compatibil și a diverselor periferice care să profite de viteza de 20Gbps, dar ideea este că ne apropiem cu pași repezi de un viitor în care acest lucru să se întâmple. În prima fază, va fi vorba de controllere dedicate cu porturi USB 3.2 de format USB Type-C introduse în sloturi libere PCI Express. Va urma integrarea porturilor în plăci de bază și, eventual, în 2020, pe laptopuri.

Din mai multe puncte vedere, toate piesele referitoare la USB 3.2 se vor alinia anul viitor, când vor ajunge în magazine medii de stocare externe, hub-uri și diverse switch-uri care să profite de rata de transfer generoasă.

Este foarte important de reținut că acest standard USB 3.2 de care discutăm acum este diferit de Thunderbolt 3 pe care îl promovează intens Apple și pe care l-a creat împreună cu Intel. Acela oferă până la 40Gbps rată de transfer și, chiar dacă este vizual identic cu portul USB Type C, îl găsești aproape exclusiv pe MacBook-uri. În plus, implementarea Thunderbolt este semnificativ mai scumpă decât ceea ce oferă USB-IF prin viitorul USB 3.2.

Tranziția iminentă la USB 3.2 este foarte importantă deoarece va da startul unei noi revoluții în materie de periferice rapide, dock-uri pentru laptopuri cu o sumedenie de porturi, SSD-uri externe cu rate de transfer de câțiva GBps și nu numai.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele