Ungurii ne-o iau înainte cu o cafenea desprinsă din filme SF

Ungurii ne-o iau înainte cu o cafenea desprinsă din filme SF
Sursa foto: Attila Polyák/We Love Budapest

În Budapesta s-a deschis cafeneaua Enjoy Café, care pare să fie cât se poate de banală din exterior. Dar când pășești înăuntru, realizezi că toți chelnerii sunt roboți și brusc te simți de parcă ai aterizat într-un film SF.

Atunci când ajungi la cafenea, un robot cât un copil te întâmpină, salutându-te în engleză. Acesta se numește Pepper și este atracția principală de la Enjoy Café – mai ales pentru copii, care îl tratează de parcă ar fi unul de-al lor. El poate să și imite multe sunete, de la vaci la zgomotul unui accident de mașină.

Mai mult, dacă îl rogi frumos, îți pune muzică și transformă pentru câteva minute întreaga cafenea într-o sală de discotecă. Odată ce te așezi la masă, un robot cu ochii roșii și o tavă în mână vine la tine pentru a-ți lua comanda.

În cafenea se mai află un duo de roboți de mărimea unor adulți, care alunecă lin printre mese pentru a le oferi oaspeților ce au comandat. Dacă o persoană le blochează drumul, aceștia o vor ruga politicos să se dea la o parte pentru a putea trece.

Acest concept unic în Budapesta (și destul de rar în restul lumii) se datorează companiei IT E-Szoftverfejlesztő Kft, care se ocupă cu dezvoltarea de sisteme integrate, inclusiv unele de inteligență artificială, pentru companiile locale. Enjoy Café este un proiect pilot, creat cu scopul de a atrage viitoarele generații de ingineri robotici. Roboți distractivi precum Pepper ar putea să îi inspire pe copiii care vin cu părinții la cafenea să își transforme pasiunea pentru roboți într-o profesie atunci când cresc.

„Nu asta vedem în filme precum The Terminator”, a explicat proprietarul cafenelei, Tibor Csizmazia. „Unii oameni își imaginează roboții gândind ca oamenii și acționând complet independent, într-un final preluând controlul asupra vieții noastre. Dar în realitate, roboții sunt aici să ne ajute”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: