De ce toată lumea are accent american când cântă în engleză

De ce toată lumea are accent american când cântă în engleză

Ai observat vreodată că în melodii, aproape toată lumea pare să aibă accent american? Până și cântăreții care au un puternic accent britanic când vorbesc, precum Elton John și Ed Sheeran, par să renunțe brusc la el de îndată ce încep să cânte.

Acest fenomen apare și la cântăreți a căror limbă maternă nu este engleza. Spre exemplu, în melodiile trupei suedeze Abba nu există vreun strop de accent suedez în versuri. Într-un fel sau altul, nu contează de unde vii, pentru că atâta timp cât știi engleza și cânți în engleză, accentul tău pare să fie american (asta dacă, dintr-un motiv sau altul, nu te străduiești să îl păstrezi pe cel cu care vorbești în mod normal).

Acest accent american se referă mai degrabă la lipsa unui accent anume (asta dacă nu vorbim de accente puternice, cum e cel sudist – chiar și atunci însă, majoritatea cântăreților au tendința să scape de accent). Conform lingvistului David Crystal, din Irlanda de Nord, majoritatea oamenilor își pierd accentul când cântă din cauză că linia melodică anulează intonațiile specifice discursului oral, pe când instrumentalul anulează ritmul discursului. Tocmai de aceea, cântăreții aleg să cânte în modul care se simte cel mai natural pentru ei – și se întâmplă ca acel mod să implice ceea ce, în mod normal, este considerat un accent american.

Un alt motiv pentru dispariția accentelor din melodii este că presiunea aerului pe care o folosim pentru a emite sunete este mult mai mare când cântăm. Cântăreții trebuie să respire corect pentru a susține corect notele, acest lucru schimbând calitatea sunetului. Astfel, silabele sunt prelungite, iar accentul cade diferit față de vorbirea obișnuită. Accentul normal al cântăreților se pierde în acest proces, iar cel care rămâne este cât se poate de neutru.

Așadar, acum știi de ce nici tu, nici Elton John, nu aveți vreun accent deosebit atunci când începeți să cântați.

Citește și:
Etichete: