Unde se află pe Pământ locul în care nu există absolut nicio formă de viață

Unde se află pe Pământ locul în care nu există absolut nicio formă de viață
Sursa foto: Flickr / pierre c. 38 | Dallol, Etiopia

În timp ce unii oameni de știință încearcă să găsească viață pe alte planete, alții au descoperit pe Pământ un loc în care nu există nicio formă de viață.

Planeta noastră are medii extrem de propice pentru ca formele de viață să poată supraviețui. Totuși, oamenii de știință au descoperit existența unui loc în care nimeni nu poate trăi, chiar pe Pământ.

Aceștia au confirmat absența vieții microbiale în Dallol, situată într-o zonă îndepărtată a Depresiunii Danakil din nordul Etiopiei. Regiunea este remarcabilă pentru mediile pe care le găzduiește, la marginea extremităților fizico-chimice naturale. În esență, Dallol este o zonă fierbinte de iazuri hiperacide. Cercetătorii spun că ar fi analogul terestru al solului de pe Marte.

Potrivit unui studiu mai vechi, anumite microorganisme se pot dezvolta într-una semenea mediu extrem. Cu toate acestea, cercetătorii arată într-un nou studiu ca, de fapt, nu există nicio formă de viață în această regiune din Etiopia.

În plus, acesta este și este cel mai fierbinte loc de pe Pământ, pe baza mediilor temperaturilor de pe tot parcursul anului.

Ce spun cercetătorii despre locul cu nicio formă de viață de pe Pământ

„După ce am analizat mult mai multe probedecât în lucrările anterioare, cu controale adecvate pentru a nu le contamina și o metodologie bine calibrată, am confirmat că nu există viață microbiană în aceste bazine sărate, calde și hiperacide sau în lacuri saline, bogate în magneziu, adiacente”, a spus Lopez Garcia, liderul echipei de cercetători.

De asemenea, studiul a prezentat dovezi că există locuri pe suprafața Pământului, cum ar fi bazinele Dallol, care sunt sterile, chiar dacă conțin apă lichidă.Prezența apei lichide pe suprafața unei planete este adesea folosită drept un indiciu important în ceea ce privește viața microbiană. Totuși, această nouă descoperire ne arată că existența apei nu înseamnă neapărat că există și vreo formă de viață în aceasta.

Citește și:
Etichete: