Studiul ADN care arată unde s-a născut specia umană, acum 200.000 de ani

Studiul ADN care arată unde s-a născut specia umană, acum 200.000 de ani
Sursa foto: Flickr / Ninara, Fluviul Zambezi

Cercetătorii cred că au reușit să identifice zona geografică unde au apărut primii oameni, acum 200.000 de ani, cu ajutorul probelor ADN.

Există mai multe teorii despre perioada exactă în care au apărut primii oameni moderni, din punct de vedere anatomic. Una dintre acestea susține că omul a apărut acum aproximativ 200.000 de ani, iar cercetătorii cred că au reușit să identifice locul exact.

Prin analiza ADN, oamenii de știință au ajuns la concluzia că „orașul” natal al omenirii este o regiune din Africa, în nordul statului Botswana, la sudul fluviului Zambezi. În cadrul studiului, cercetătorii au folosit analiza genetică, date climatice, dar și dovezi arheologice pentru a-și da seama unde au apărut primii oameni.

În cadrul cercetării, oamenii de știință s-au bazat pe analiza ADN-ului mitocondrial. Astfel, au putut urmări secvențele mitocondriale de-a lungul timpului pentru a vedea exact modul în care oamenii timpurii s-au diversificat în diferite linii.

Cum arăta locul unde au apărut primii oameni

Pe atunci, regiunea ar fi arătat complet diferit, iar oamenirea a petrecut aproximativ 70.000 de ani acolo, datorită condițiilor foarte bune pe care le oferea.

Înainte ca omenirea să apară, zona era, de fapt, un lac uriaș. Acesta avea o suprafață mai mare decât Lacul Victoria, cel mai mare lac de pe teritoriul Africii, care are aproape 69.000 de kilometri pătrați. În urmă cu aproximativ 200.000 de ani, lacul a început să sece și s-a împărțit în ochiuri de apă mai mici. Astfel, locul unde au apărut primii oameni s-a format un teritoriu umed, ideal pentru ca aceștia să poată supraviețui. Cercetătorii spun că ar fi fost un habitat adecvat în care oamenii moderni să poată trăi.

Apoi, aproximativ 70.000 de mii de ani mai târziu, oamenii au început să migreze și în alte părți, pe măsură ce zona devenea din ce în ce mai uscată. Totuși, unii dintre aceștia s-au adaptat unui mediu mai uscat, iar descendenții acestora încă mai există în regiunea deșertului Kalahari de astăzi.

Citește și:
Sursa: Inverse
Etichete: