NASA a renunțat definitiv la „Oportunitatea” de pe Marte

NASA a renunțat definitiv la „Oportunitatea” de pe Marte

Misiunea lui Opportunity pe Marte ar fi trebuit să dureze trei luni, dar roverul a reușit să supraviețuiască 15 ani pe Planeta Roșie. NASA i-a spus însă, oficial, adio.

NASA a încercat pentru ultima dată să contacteze rover-ul pe care l-a trimis pe Marte acum 15 ani, în speranța că Opportunity va răspunde. Agenția americană a pierdut contactul cu acesta în 2018 și deși încă se află pe sol marțian, roverul nu a mai trimis niciun semnal din luna iunie. De atunci, cercetătorii au încercat de peste 800 de ori să îl contacteze, însă fără succes. Ultima încercare nu a fost cu nimic mai diferită. NASA a anunțat că Opportunity este oficial „mort”.

„Declar misiunea roverului Opportunity completă”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat NASA, într-o conferință de presă numită A Lifetime of Opporunity. Acesta și-a exprimat gratitudinea și aprecierea pentru ceea ce roverul a reușit să realizeze și a mărturisit că este un moment emoționant pentru echipa NASA.

Opportunity a devenit inactiv din cauza unei furtuni de nisip care i-a acoperit panourile solare de praf. Astfel, din cauza lipsei de lumină, bateria nu s-a mai putut încărca.

Deși este acum inactiv, roverul a realizat mult mai multe lucruri decât NASA a sperat vreodată. Nu numai că și-a depășit speranța de viață (cercetătorii se așteptau ca roverul să exploreze suprafața marțiană pentru doar trei luni, însă a rezistat pentru 15 ani), dar a și parcurs o distanță infinit mai mare decât cea preconizată. A fost proiectat să parcurgă doar aproximativ un kilometru, dar a ajuns să exploreze peste 45km.

Sunt două motive pentru care Opportunity a rezistat atât de mult pe Planeta Roșie. Primul este sezonul de vânt de pe Marte, care a curățat constant panourile solare ale roverului de nisipul depus în timpul furtunilor de nisip. NASA se aștepta ca depunerile de praf să devină rapid o problemă și să blocheze razele solare de care Opportunity avea nevoie pentru a capta energie (din acest motiv au crezut că nu va rezista decât trei luni). Potrivit lui John Callas însă, manager al proiectului Opportunity, vânturile marțiene au fost cele care au ajutat roverul „să supraviețuiască nu doar primei ierni, ci tuturor iernilor pe care le-a expermientat pe Marte”.

Pe de altă parte, a contribuit și faptul că Opportunity a avut „cele mai bune baterii din sistemul solar”, a adăugat Callas. Bateria roverului a rezistat pentru 5.000 de cicluri de încărcare și a rămas la capacitatea de 85% până la sfârșitul lui Opporrtunity.

Citește și:
Sursa: Wired
Etichete: