23 mai 2019 | 14:59

Uber, Bolt şi Clever s-au înţeles cu Guvernul. Se va da OUG

ACTUALITATE
Uber, Bolt şi Clever s-au înţeles cu Guvernul. Se va da OUG

Uber, Bolt şi Clever ar fi ajuns la o înțelegere cu Guvernul și ar urma să se de o OUG pentru reglementarea ridesharing-ului.

Reprezentanții companiilor de ridesharing din România au anunțat că au ajuns la o înțelegere cu Ministerul Transporturilor pentru un proiect de ordontanță care să reglementeze serviciile de ridesharing. Acest proiect de OUG ar trebui să intre în dezbatere publică astăzi.

„Un alt subiect important aflat în atenţia publică este reglementarea activităţii de ride-sharing care aştepta demult o soluţie legislativă. Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării au avut în ultima săptămâna consultări repetate cu toţi factorii implicaţi, proces apreciat de către toate părţile. Astăzi proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect va fi pus în consultare publică, urmând ca săptămâna viitoare să adoptăm soluţiile convenite”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.

Reprezentanții Uber, Bolt și Clever au anunțat că „e nevoie ca o astfel de ordonanţă să se adopte cât mai repede pentru că în continuare unu din doi şoferi continuă să nu iasă în stradă, în continuare sunt ridicate plăcuţe de înmatriculare şi se dau amenzi. Pentru noi este foarte importantă această lege„.

Ce condiții trebuie să îndeplinească șoferii Uber și Bolt

Reprezentanții celor trei companii au cerut ca vârsta maximă a mașinilor pe care le au în aplicație să fie de 15 ani. Inițial, Ministerul Transporturilor propusese ca vârsta maximă să fie de cel mult opt ani, adică jumătatea mediei parcului auto la nivel național.

De asemenea, cele trei firme au cerut să fie acceptate mai multe forme de proprietate a mașinii: să fie acceptată atât proprietatea, cât şi leasingul, dar şi contractul de comodat.

Pentru a putea folosi Uber sau Bolt, șoferii trebuie să depună un dosar la ARR (Autoritatea Română Rutieră) care să cuprindă cazierul, certificatul medical, dovada că sunt PFA și atestatul de șofer profesionist. În plus, autovehiculul folosit pentru transport trebuie să fie în proprietarea lor.

Odată adoptată o astfel de ordonanţă va exista un cadru legal pentru aceste servicii, iar şoferii nu vor mai putea fi amendaţi pentru încălcarea legii taximetriei.

„Tot ce vreau eu să vă spun este că această ordonanţă trebuie să fie echilibrată pentru toate părţile, să nu mai existe supărări nici din partea taximetriştilor, nici din partea celor de la Uber”, a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.