Șoferii de Uber și Bolt vor putea fi amendați în România, începând de joi

Șoferii de Uber și Bolt vor putea fi amendați în România, începând de joi

Joi, 16 mai, este ziua în care intră în vigoare modificarea legii taximetriei ce duce companiile de ridesharing Uber și Bolt la limita legii.

Guvernul a modificat legea taximetriei și prevede că șoferii care vor fi prinși de polițiști că furnizeză servicii de transport fără autorizației vor putea fi amendați pe loc. În plus, șoferii pot rămâne fără plăcuțele de înmatriculare timp de șase luni.

Și înainte șoferii puteau fi amendați pentru transport ilegal de persoane, însă acel șofer nu putea fi amendat la prima abatare. Fapta trebuia dovedită că are un caracter repetitiv. Guvernul a modificat legea și a scos această prevedere.

În această situația s-ar afla șoferii care colaborează cu Uber și Bolt. Ei nu au o autorizație specială precum taximetriștii și dacă sunt prinși de polițiști pot fi amendați.

Uber și Bolt, lăsate la mâna Ministerului Dezvoltării

Guvernanți au făcut aceste modificări și au dus Uber și Bolt la limita legii, dar celor două companii de ridesharing le-au fost promise reglementări separate pentru serviciile pe care le furnizează. Numai că aceste reglementări nu au apărut.

Pe 17 aprilie, în ziua unui nou protest al taximetriștilor, Uber a spus că vrea o colaborare. „Vrem să colaborăm cu industria de taxi așa cum facem în alte țări. De fapt, mulți șoferi de taxi deja folosesc aplicația noastră. Însă nu vom fi niciodata de acord cu patronatele care se opun tehnologiei și dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing, ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc și aceste aplicații și vor să aibă în continuare mai multe opțiuni de transport”, au transmis oficialii Uber România.

Așadar, este foarte posibil ca șoferii Uber și Bolt să primească amenzi dacă vor fi prinși în timp ce transportă persoane. Vom vedea dacă guvernanți se sesizează și propun noi reglementări pentru serviciile de ridesharing.

Citește și: