Trump i-a băgat în sperieți: decizia radicală a giganților HP, Dell, Microsoft și Amazon

Trump i-a băgat în sperieți: decizia radicală a giganților HP, Dell, Microsoft și Amazon

Donald Trump se află într-un conflict deschis cu China, iar deși Huawei a fost prima victimă de amploare, mai mulți giganți din tech încearcă să-și distanțeze operațiunile de teritoriul astiatic.

Conform unui raport al publicației Nikkei, mai multe companii importante din Statele Unite cochetează cu ideea mutării producției în afara Chinei. Decizia incredibil de costisitoare este o consecință a manifestărilor foarte agresive pe care Trump le-a avut față de chinezi în ultimul an. Taxele care au explodat pentru importul mărfurilor chinezești în Statele Unite afectează negativ consumatorii și companiile, fără a aduce vreun beneficiu real nimănui. Cu toate acestea, liderul de la Washington nu dă dovadă de semne că s-ar opri.

Ca o consecință a acestei situații, HP și Dell plănuiesc să mute în afara Chinei cel puțin 30% din producția de laptopuri. Microsoft plănuiește să nu mai creeze la fel de multe console Xbox în teritoriu, în timp Amazon se gândește să facă același gest cu producția de Kindle și boxe inteligente Echo. Acer și Asustek doar cochetează cu ideea mutării centrelor de producție din China, conform aceluiași raport, în timp ce companiile menționate mai sus sunt într-un stadiu avansat al proiectului.

Momentan, nu există vreun comunicat oficial legat de această schimbare din partea uneia dintre companii, dar gestul este unul cât se poate de logic. Războiul comercial dintre China și Statele Unite s-a reflectat deja în impunerea unei taxe de import pe bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. Momentan, partea tehnologică a ecuației nu a avut de suferit din aceste schimbări, cu excepția scandalului cu Huawei. Chiar și așa, există indicii că suprataxarea s-ar putea extinde asupra laptopurilor, smartphone-urilor și consolelor de gaming. Dacă se va întâmpla asta, utilizatorii finali vor plăti mai mulți bani pentru niște produse care deja sunt scumpe. Producătorii vor vinde mai puține unități și, în consecință, vor câștiga mai puțin, fiind mai puțin motivați să inoveze, dar asta e altă poveste.

Acest raport al celor de la Nikkei vine la aproximativ trei săptămâni după zvonuri conform cărora Apple vrea să-și mute 30% din producție în afara Chinei. Nintendo vrea să facă același lucru cu consolele Switch, iar Google se gândește la aceeași soluție pentru echipamentele inteligente Nest.

Citește și:
Sursa: Nikkei