Tot mai mulți copii se sinucid și nimeni nu știe de ce

Tot mai mulți copii se sinucid și nimeni nu știe de ce

Problema sinuciderii a ajuns să fie o adevărată criză a sănătății publice în Statele Unite ale Americii – iar mai îngrijorător este faptul că afectează cei mai tineri aai populației.

Pentru un al doilea deceniu la rând, numărul de copii și de adolescenți care ajung la urgențe din pricina comportamentului sinucigaș s-a dublat aproape, creșterea fiind de 80%, conform unui studiu. Mai mult, vârsta medie în aceste cazuri a ajuns să fie de 13 ani.

„Cifrele sunt foarte alarmante”, a zis fizicianul pediatru de la urgențe Brett Burstein, de la McGill University. „Observăm o accelerare a acestei probleme și mă tem că nu am văzut încă maximul”.

Autorii studiului au analizat date de la Centres for Disease Control and Infection, care înglobau vizite la departamentul de urgențe de la copii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. Studiul a început în 2007, când se înregistrau 580.000 de vizite la urgențe cauzate de tentative de sinucidere sau de gânduri sinucigașe. Până în 2015, numărul respectiv ajunsese la 1,12 milioane. Un studiu anterior, realizat între 1993 și 2008, a arătat o creștere similară.

Situația este deosebit de îngrijorătoare, în condițiile în care sinuciderea este a doua cea mai întâlnită cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani. Deși gândurile de sinucidere în rândul copiilor nu sunt mereu un pericol real, ele sunt cel mai important indicator al viitoarelor tentative de sinucidere.

Motivele creșterii signifiante a ratelor de sinucidere în rândul copiilor nu sunt clare, însă cercetările anterioare au arătat că acei copii care se sinucid au experimentat boli psihice și relații tensionate cu familia și prietenii. Problema este agravată de lipsa psihiatrilor specializați în pediatrie și de bullying-ul din mediul online.

„Descoperirile sugerează o nevoie critică de a augmenta resursele comunității de sănătate psihică, gradul de pregătire a fizicienilor de la urgențe și [dezvoltarea unor] departamente post-urgență cu inițiative de reducere a riscului pentru a scădea povara sinuciderii în rândul tinerilor”, a fost concluzia cercetătorilor.

Citește și: