Clipul de care ai nevoie ca să înțelegi cine sunt Iohannis, Barna și Dăncilă

În regulă, am ajuns la final. Sunt alegeri prezidențiale și lista e un pic prea plină. Dar, să fim serioși, doar câțiva au șanse. Așa că am ales trei dintre ei. Aproape crema, ce să mai. E vorba de Klaus Iohannis, care trage pentru al doilea mandat, Dan Barna, care trage pentru primul și pentru partid, și Viorica Dăncilă, care trage în lipsă de alt candidat.

După o campanie pentru alegeri prezidențiale din care nimeni n-a înțeles nimic, acum se iese la vot. Înainte de ziua asta, a fost o campanie în care n-am avut parte de nicio dezbatere electorală cu toți candidații cotați cu șanse mai mari să intre în turul al doilea. Singurul demers de acest fel, care a aparținut Europa FM, a fost onorat doar de trei candidați: Dan Barna, Kelemen Hunor și Theodor Paleologu. Ultimii doi nu au, potrivit ultimelor sondaje, nicio șansă să spere la turul al doilea.

De cealaltă parte, Klaus Iohannis a refuzat orice dezbatere. Pentru aceste alegeri prezidențiale, nu a oferit niciun interviu și a preferat să apară doar la mitingurile electorale ale PNL. Președintele a fost prezent doar la evenimente organizate de așa natură încât să nu poată fi luat la întrebări de jurnaliști. Dar avem alegeri chiar și așa.

Unde vezi cum se votează la alegeri prezidențiale

Primele date despre cine are șanse să intre în turul doi le vom avea la ora 21. Până atunci, se votează. În diaspora, la aceste alegeri prezidențiale, se votează timp de trei zile. Sunt toate șansele ca anul acesta prezența la vot să treacă de jumătate de milion de români. Online, poți vedea prezența și pe unde se votează cel mai mare.

Cât despre diaspora, e acum spre pragul de 500 de mii de voturi înregistrate. Asta înseamnă cu mult peste ce-a fost la alegerile precedente. Pe 9 noiembrie, după închiderea urnelor în Europa, erau global 295.856 voturi exprimate: 270.675 la urne și 25.189 prin corespondență. Pentru comparație: la 26 mai au votat în diaspora într-o singură zi, în total, 375.219 de oameni. La turul 2 din 2014 pentru alegeri prezidențiale au stat la cozi și au reușit să voteze într-o singură zi 379.116 de oameni – în doar 249 de secții.

Diaspora a avut trei zile la dispoziție să voteze.


Disclaimer: iRaportul lui Titus A. Technicus este o rubrică pamflet care tratează actualitatea într-o notă umoristică. Fiecare articol al acestei rubrici trebuie tratat ca atare. La fel cum prostul nu le știe, dar le nimerește, nici Titus A. Technicus nu le gândește, dar le potrivește.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: