Tot ce nu știai despre Edward Snowden și cum a ajuns dușmanul Americii

Tot ce nu știai despre Edward Snowden și cum a ajuns dușmanul Americii

Edward Snowden și-a publicat recent memoriile, care ar spune adevărata poveste din spatele unora dintre cele mai mari dezvăluiri despre cum un stat își poate supraveghea cetățenii fără știrea lor.

Cartea se numește Dosar permanent și a fost publicată pe 17 septembrie 2019. Este disponibilă și în limba română.

Acum, guvernul american îl dă în judecată pe Snowden pentru că ar fi încălcat, în urma publicării cărții sale, contracte mai vechi pe care le-a semnat cu agențiile de informații. Este vorba despre niște acorduri pe care le-ar fi semnat cu CIA și Agenția Națională de Securitate (NSA) în timp ce lucra pentru acestea. Conform înțelegerii, Snowden ar fi trebuit să trimită către agenții orice text, înaintea publicării, în cazul în care acesta ar fi conținut informații secrete. Ar fi avut nevoie și de un acord de publicare din partea CIA și NSA.

Statul american nu vrea să împiedice publicarea cărții. De altfel, nici nu ar putea să facă asta, din punct de vedere legal, potrivit Primului Amendament din Constituția Statelor Unite. Totuși, guvernul SUA vrea ca toate încasările obținute din vânzarea cărții să ajungă în posesia sa. Edward Snowden spune despre aceasta că este cartea pe care guvernul nu vrea să o citești.

În 2013, când avea 29 de ani, americanul a început să facă publice o serie de dezvăluiri despre cum statul american ar fi construit un adevărat sistem de supraveghere în masă prin care să-și poată spiona cetățenii. Dar cine este, de fapt, acesta și ce rol a jucat în demascarea practicilor agențiilor de informații americane? Asta am încercat să explic mai jos.

Cum a ajuns Edward Snowden să colecteze informații secrete

Edward Snowden este, probabil, cel mai celebru avertizor de integritate din lume. (Termenul se referă la o persoană care aduce la cunoștința publică activități imorale sau ilegale din cadrul unei organizații, fie ea publică sau privată).

Primul său job a fost cel de paznic de securitate în cadrul Universității din Maryland. Fără vreo educație formală prea elevată, Snowden se pricepea foarte bine la computere, așa că a reușit să se angajeze în cadrul CIA, în 2006. După ce a fost suspectat că ar fi încercat să acceseze documente clasificate, a părăsit jobul și a plecat să lucreze pentru companii private, precum Dell și Booz Allen Hamilton, ambele contractate de NSA.

Toți anii de muncă sub umbrela CIA și NSA i-au permis acestuia să observe cum stăteau lucrurile. Odată cu jobul de la Booz Allen, a început să colecteze documente top-secrete ale NSA legate de practici ale agenției de informații care i se păreau lui Snowden invazive și deranjante.

După ce a colectat suficiente documente secrete, Edward Snowden a decis să facă publice informațiile pe care acestea le conțineau. Astfel, și-a anunțat șeful că avea nevoie de concediu medical și a plecat la Hong Kong. Aici urma să se întâlnească cu jurnaliștii de la The Guardian, publicația cu care acesta a colaborat pentru a face publice documentele obținute.

Inițial, acesta și-a păstrat identitatea secretă, pentru că voia ca faptele să vorbească singure, spune el. Totuși, la câteva zile a ieșit în față și a arătat lumii cine se afla în spatele dezvăluirilor. A oferit atunci un interviu, într-o cameră de hotel din China, în care a oferit explicații.

Cele mai importante dezvăluiri ale lui Snowden

Povestea pe scurt e că acesta a colectat documente secrete cu privire la practicile NSA de supraveghere domestica ale NSA pe care le-a făcut publice. Totuși, lista de informații expuse despre acest sistem este una uriașă.

Monitorizarea datelor clienților companiilor de telefoane

Aceasta este printre primele și cele mai grave dezvăluiri ale lui Edward Snowden. A arătat cum operatorii de telefonie mobilă din Statele Unite erau obligate să ofere Agenției Naționale de Securitate informații despre clienții lor. Printre acestea se numărau numere de telefon sau durata, ora, sau alte detalii legate de apelurile telefonice de pe dispozitivele acestora.

PRISM

Acesta ar fi un sistem complex prin care NSA putea accesa serverele giganților tech din Statele Unite precum Google, Facebook, Microsoft, Apple sau alții. Agenția de stat putea cere acetora informații legate de utilizatori, iar companiile erau obligate să le ofere.

Tentative de decriptare a informațiilor

Criptarea face ca flow-ul de date care circulă pe internet să nu poată fi citit. În acest sens, NSA ar fi dezvoltat o serie de tehnici și trucuri prin care să încerce să treacă peste tehnologiile de criptare a informațiilor utilizate pe internet.

Spionarea guvernelor străine

Operațiunle de supraveghere ale NSA nu s-ar fi limitat doar la cetățenii statului american. Potrivit documentelor,Agenția Națională de Securitate ar fi încercat operațiuni de spionare orientate către cel puțin 112 de lideri mondiali. Printre aceștia s-ar fi numărat Angela Merkel, cancelarul german, Dilma Roussef, președintele Braziliei și mulți alții.

Cum a ajuns să fie exilat în Rusia

Inițial, Snowden spera să se poată muta în Ecuador, unde plănuia să obțină azil. Totuși, în drumul spre America Latină, acesta a fost nevoit să treacă prin Rusia. Între timp, Statele Unite i-au anulat pașaportul, ceea ce l-a obligat pe acesta să rămână în țara lui Putin.

Ulterior, Rusia i-a acordat acestuia azil și a refuzat cererile Statelor Unite de a-l extrăda pe Edward Snowden. În prezent, acesta este tot acolo, unde s-a și căsătorit cu iubita sa, Lindsay. Snowden e resemnat și spune că dacă va trebui să-și petreacă restul vieții în Rusia, așa să fie.

Totuși, există posibilitatea ca relațiile bune dintre Donald Trump și Vladimir Putin să reprezinte o problemă pentru Edward Snowden. E posibil ca președintele rus să-l ofere pe Snowden Statelor Unite, ca dar diplomatic.

Ce riscă Snowden dacă se întoarce în Statele Unite

Procesul civil legat de noua sa carte nu nu este primul proces pe care statul l-a intentat împotriva lui Snowden. Acesta este separat de dosarul penal împotriva acestuia, în care este acuzat de dezvăluirea informațiilor clasificate.

Imediat după ce Snowden a făcut publice informațiile, statul american l-a acuzat pe acesta de mai multe infracțiuni: furt al bunurilor guvernamentale, comunicare neautorizată de informații legate de apărarea națională și comunicare voită a informațiilor clasificate către o persoană neautorizată.

Ultimele două se referă la Espionage Act, legea americană care tratează scurgerea de informații clasificate către un jurnalist la fel ca vânzarea de informații secrete unui guvern străin.

Edward Snowden supune că nu-și dorește amnistie de la statul american. Spune că s-ar întoarce în Statele Unite numai dacă ar fi sigur că i s-ar oferi un proces corect și echitabil.

Motivele din spatele acțiunilor sale

Fie el trădător sau erou, e clar că acțiunile lui Edward Snowden au fost unele extrem de îndrăznețe. Pentru acesta, totul este o chestiune de principiu. Acțiunile NSA reprezintă o amenințare existențială a democrației, spune acesta.

Nu ar fi vorba de bani sau de faimă. „Sunt dispus să sacrific toate acestea pentru că nu pot, cu conștiința curată, să permit guvernului american să distrugă confidențialitatea, libertatea internetului și libertățile de bază pentru oamenii din întreaga lume cu această masivă mașină de supraveghere pe care o construiește în secret”, spune Edward Snowden.

Spune că a evaluat fiecare document pentru a se asigura că informațiile dezvăluite ar fi fost numai și numai în interesul publicului. „Sunt tot felul de documente care ar fi avut un impact major pe care nu le-am făcut publice, pentru că a face rău oamenilor nu e scopul meu. Transparența este”, a declarat acesta.

E posibil ca acesta să-și petreacă restul vieții în Rusia, la fel cum e posibil și să ajungă într-o închisoare din Statele Unite. Cert e că povestea sa e una complexă. Lumea este încă împărțită în două tabere: cei care cred că Edward Snowden este un trădător și cei care îl văd drept un erou. Rămâne de văzut cum va rămâne acesta în istorie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: