Explozie la laboratorul în care Rusia stochează virusuri mortale. Ce înseamnă pentru noi

Explozie la laboratorul în care Rusia stochează virusuri mortale. Ce înseamnă pentru noi

Când auzi explozie și Rusia în aceeași propoziție nu mai e nimic surprinzător, însă de data aceasta situația ar putea reprezenta un pericol pentru toți.

Statul rus a confirmat o explozie a unei butelii care a avut loc luni, 16 septembrie. În urma acesteia, un laborator din cadrul Centrului de Stat Rus pentru Cercetări în Virusologie și Biotehnologie (Vector) a luat foc.

Totuși, situația este mult mai îngrijorătoare. Vector este unul dintre cele două locuri din lume unde este stocat virusul variolei. De asemenea, aici există și mostre de alți patogeni precum virusul Ebola sau spori de antrax.

Potrivit Vector, încăperea în care a avut loc explozia nu ar fi conținut agenți biologici periculoși. Astfel, reprezentanții laboratorului spun că nu ar exista vreo amenințare asupra populației. Totuși, nu putem avea certitudinea că acest lucru este adevărat sau nu.

O singură persoană a fost rănită în incidentul din Rusia, iar clădirea nu a fost deteriorată la nivel structural, cu excepția câtorva ferestre.

Centrul a fost fondat în 1974 și este acum unul dintre cele mai mari laboratoare din lume care se ocupă cu dezvoltarea de vaccinuri și instrumente pentru diagnosticarea și tratarea bolilor infecțioase.

Cât de periculoasă ar putea fi explozia din Rusia

Chiar dacă Vector susține că explozia nu ar afecta în vreun fel populația, situația nu pare a fi chiar atât de senină.

Potrivit unor experți, un incendiu ar fi suficient de fierbinte pentru ca virusurile să fie distruse. Totuși, există posibilitatea ca o explozie să răspândească virusul. Forța exploziei din cadrul laboratorului din Rusia ar putea transporta un virus mai departe de locul în care fusese stocat inițial. Astfel, persoanele din încăpere și zona din apropiere ar putea fi contaminate.

Totuși, aceasta nu este decât o posibilitate. Numai că istoricul autorităților rusești nu ne deau neapărat motive să avem încredere. Cel mai probabil, vom primi informații suplimentare curând.

Sursa: CNN