Clipul muzical românesc realizat cu inteligență artificială: ce trupă l-a lansat

Cel mai nou videoclip al celor de la The Motans îți fură privirea prin stilul vizual original, dar impresionantă este magia din spate și implicarea unui algoritm de inteligență artificială.

În urmă cu câțiva ani, ne bucuram ca niște copii mici când s-a lansat Prisma. În prima fază, aplicația de mobil folosea niște rețele neurale pentru a-ți procesa fotografiile prin intermediul unor ferme de servere ale dezvoltatorului. Între timp, algoritmul de inteligență artificială din spate ți s-a mutat pe mobil.

Dintr-un punct vedere, noul clip al celor de la The Motans împrumută ceva din Prisma, chiar dacă va intra în istorie ca fiind primul video românesc realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Bogdan Păun este regizorul clipului și e foarte încântat de modul în care s-a materializat viziunea sa.

Rezultatul este un clip atipic ce a fost realizat cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială bazat pe un mecanism intitulat ”style transfer”. Practic, fiecare cadru a fost recompus pornind de la stilul vizual al unei imagini de referință. Același lucru îl făcea Prisma în momentul în care îți făcea imaginile tale imortalizate cu telefonul să arate precum tablouri de Van Gogh.

„Este pentru prima dată în România când se face un videoclip prin inteligenţa artificială şi la nivel global pentru prima dată când se face un videoclip cu un AI pentru zona de comercial. S-au mai făcut încă de acum doi ani câteva teste pentru ceva underground, dar nu la acest nivel. Practic, am reuşit să facem un AI, un algoritm de inteligenţă artificială, pe care îl antrenezi dintr-un set de picturi şi aplici ceea ce a învăţat pe pagina de referinţă pe care i-o dai tu. Există un framework pe care poti să construieşti orice tip de AI şi mai departe sunt câteva linii de progrmare şi poţi să-l înveţi să facă tot ce vrei. Acesta este doar un element, dar el poate să facă montaj, poate să facă grading, poate să facă absolut orice”, a declarat Păun pentru Digi24.

„Cunoscându-l pe Bogdan şi lucrând cu el de mai mult de un an, m-am încredinţat si am mers pe mâna lui 100% şi pe la ora 9:00 seara era pregătit deja pentru filmare. Radu s-a asigurat deja de chestia asta. Am filmat până pe la 4-5 dimineata şi asta a fost. După aceea, Bogdan a stat foarte mult în post-productie, dar rezultatul îl vedeți”, a completat Roabeș.

Stilul vizual pe care ar trebui să-l desprinzi din videoclip este cel al lui Picasso. „Tot videoclipul este filmat pe chromă şi am schimbat noi backgrounduri. Practic, am reuşit să construim tot setul deja în post-producţie şi ceea ce am făcut în inteligenţa artificială este să aplicăm doar stilul de pictură din Picasso”, a explicat regizorul.

Piesa Invitat a fost compusă de Denis Roabeș, artistul din spatele proiectului The Motans și, la această oră, are deja 1,6 milioane de vizualizări.

Sursa: Digi24