Cum ar putea să fie teroriștii ținuți departe de social media

Cum ar putea să fie teroriștii ținuți departe de social media
Sursa foto: Kaique Rocha/Project Proton

De multe ori, teroriștii au conturi de social media pe care postează fără probleme mesaje de ură, poze cu armele lor și, uneori, live-uri cu atacurile.

Cel mai recent atac terorist transmis live pe social media a fost cel din 15 martie, din Christchurch, Noua Zeelandă, unde 50 de oameni au fost uciși fără milă. Timp de 17 minute, teroristul a transmis live pe Facebook întregul atac. Facebook a scos videoclipul de pe platformă abia după ce poliția a tras un semnal de alarmă. Asta nu a schimbat însă faptul că, timp de 17 minute, oricine a putut să vadă live un atac terorist și că Facebook a aflat de acest lucru de la o terță parte. Acest lucru demonstrează că moderatorii umani și inteligența artificială nu sunt o combinație suficient de bună pentru a preveni conținuturile din a apărea de pe platformă.

„Nu vom permite platformelor de social media să fie [folosite drept arme] de către teroriști și extremiști violenți care caută să rănească și să ucidă și nici nu am permite o situație în care un copil australian să se poată loga pe social media și să privească cum are loc o ucidere în masă”, a explicat ministrul de comunicații din Australia, Mitch Fifield.

Tocmai de aceea, Australia plănuiește să în Parlament Criminal Code Amendment (Unlawful Showing of Abhorrent Violent Material) Bill 2019. Această lege are scopul de a „pune responsabilitatea înapoi pe giganții de social media pentru a preveni ca platformele lor să fie cooptate de teroriști, criminali și extremiști violenți”, după cum a zis avocatul general al Australiei, Christian Porter.

Dacă legea  a fi implementată, atunci se va considera că platformele de social media care nu șterg materialele violente și îngrozitoare cu promptitudine comit o crimă. Consecințele ei ar putea varia de la trei ani în închisoare la amenzi în valoare de 10% din cifra de afaceri anuală a companiei.

„Companiile mari de social media au o responsabilitate de a face toate acțiunile posibile pentru a se asigura că produsele lor tehnologie nu sunt exploatate de teroriști ucigași”, a zis prim-ministrul Scott Morrison al Australiei. „Nu ar trebui să fie o problemă legată de a face lucrul potrivit. Ar trebui să fie legea”.

Citește și:
Sursa: Futurism