15 feb. 2019 | 12:13

Vezi aici cum se aude: câmpul magnetic al Pământului are un cântec al lui

ACTUALITATE
Vezi aici cum se aude: câmpul magnetic al Pământului are un cântec al lui
Ars Technica

Deși nu poți auzi asta, câmpul magnetic al Pământului, el cântă precum niște tobe ori de câte ori este lovit de impulsuri puternice, de tipul celor care vin de la vânturile solare, conform unui studiu din Nature Communications.

De fiecare dată când un impuls lovește limita exterioară a câmpului magnetic al Pământului (adică magnetopauza), câmpul este zdruncinat de trepidații, iar acestea se reflectă înapoi odată ce ajung la polii magnetici – exact precum fațeta unei tobe pulsează atunci când este lovită de percuționist. Cercetătorii au venit cu teoria că magnetopauza este asemeni unei tobe acum 45 de ani. Dar că abia acum ei au putut să înregistreze sunetul ca de tobe cu ajutorul tehnologiei.

Magnetosfera diurnă – adică partea câmpului magnetic care se află direct între Pământ și Soare – este un loc extrem de vast. Acesta se extinde cam 66.000 de kilometri, conform cercetătorului care a condus studiul, Martin Archer, care este fizician la Queen Mary University of London.

Archer a subliniat că mișcările din magnetopauză pot afecta energia din mediul spațial al Pământului. Un exemplu concret ar fi atunci când magnetopauza este lovită de vânturi solare, iar dispozitivele GPS de pe Pământ sunt afectate de acest lucru. Și deși fizicienii suspectau că forțele exterioare pot face ca magnetopauza să vibreze asemeni unei tobe, nu puteau demonstra asta cu adevărat.

Tocmai de aceea, Archer și echipa lui au studiat teoria oscilațiilor din câmpul magnetic în profunzime. „Asta a implicat combinarea mai multor modele realiste ale întregii magnetosfere diurne, precum și desfășurarea de simulări globale pe computer ale răspunsului magnetosferei la impulsurile puternice”, a zis Archer.

Ulterior, echipa de cercetători a realizat o listă de criterii care ar fi necesare pentru a oferi dovezi incontestabile ale sunetului de tobe. Astfel, au demonstrat vechea teorie. „Am descoperit primele dovezi observaționale directe și clare că magnetopauza vibrează într-un model de standing wave, asemeni unei tobe, când este lovită de un impuls puternic”, a zis Archer. „Luând în considerare cei 45 de ani de la teoria inițială, s-a sugerat că [vibrațiile ca de tobă] ar putea pur și simplu să nu apară, dar am arătat că sunt posibile”.

Deși Archer a demonstrat că teoria câmpului magnetic care se aude precum niște tobe este adevărată, el a subliniat că ele nu pot fi percepute de urechile oamenilor. „Frecvențele pe care le-am detectat – [între] 1,8 și 3,3 megahertzi – sunt de peste 10.000 de ori mai joase în ton pentru a fi auzite de urechea umană”, a zis el.

Archer a explicat concluziile studiului foarte frumos într-un videoclip, pe care îl poți vedea aici.