Piața de telefoane se duce în cap și aceste cifre îți arată situația

Piața de telefoane se duce în cap și aceste cifre îți arată situația
17:55 10.03.2019

Se știe de mult timp că piața de telefoane mobile s-a saturat, iar vânzările Apple și Samsung pe ultimul trimestru au confirmat trendul îngrijorător. Mai mult decât atât, un studiu IDC ne arată că situația nu se va remedia curând.

Înainte să insistăm pe cifrele care confirmă trendul dramatic, merită avute în vedere particularitățile care prevedeau de mult timp situația actuală. Telefoanele mobile au devenit foarte bune de mult timp. Multe dintre ele sunt și foarte ieftine. Chiar și dacă investești 200 de euro într-un smartphone, se comportă atât de bine, încât motivele să-l schimbi după un an sau doi sunt aproape inexistente.

Deși ai crede că lansarea recentă a telefoanelor pliabile de mii de euro este o dovadă a faptului că prețurile la smartphone-uri au crescut, iar giganții fac din ce în ce mai mulți bani, ilustrează de fapt contrariul. Apple, Samsung sau Huawei și-au mărit cota de profit la terminalele de top, tocmai pentru că și-au pierdut speranța că le vei schimba prea curând.

trend vanzari de mobile global

Trecând însă peste aceste detalii de fond, statisticile IDC te ajută să înțelegi și mai bine situația din piață. Ideea de bază este că urmează vremuri grele pentru marile companii de tech. Conform prognozei, anul 2019 va fi al treilea an la rând în care vor scade vânzările de telefoane.

Dacă datele se confirmă, până la finele acestui an, vânzările de smartphone-urile pe 2019 vor fi de 1,39 miliarde de unități, în scădere cu 0,8% față de situația din 2018. Este însă important de reținut că pentru producători precum Samsung sau Apple, scăderea va fi semnificativ mai mare decât atât, în timp ce chinezii de la Huawei sau Xiaomi vor ieși pe plus.

Cu un pic de noroc, în jumătatea a doua a acestui an, situația ar trebui să fie un pic mai roz în piață, datorită tranziției la 5G, dar acea creștere ipotetică depinde însă de eforturile operatorilor de telefonie și, cu siguranță, nu se va simți în fiecare colț al mapamondului. Ca o estimare vizavi de adopția 5G, abia în 2023, cei de la IDC sunt de părere că vom ajunge la incorporarea unui modem 5G într-unul din patru telefoane cumpărate.piata de mobile pronostic prognoza

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI