26 mart. 2019 | 07:15

Cele mai tari lucruri pe care nu le știai despre telefon

ACTUALITATE
Cele mai tari lucruri pe care nu le știai despre telefon

Majoritatea locuitorilor planetei au un telefon. În prezent, există mai multe conexiuni mobile decât sunt oameni pe Pământ.

Planeta Pământ găzduiește în jur de 7,7 miliarde de oameni. Totuși, numărul de conexiuni mobile (telefoane și alte dispozitive) este de peste nouă miliarde. 66% dintre locuitorii planetei au un telefon mobil, deci folosim tehnologia foarte mult. Totuși, sunt multe lucruri interesante despre acestea pe care probabil nu le știi.

Primul telefon mobil din lume

Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, angajat al Motorola, a arătat lumii primul telefon portabil din lume. Pentru a-i demonstra funcționabilitatea, acesta l-a sunat pe Joel Engel, cercetătorul șef al Bell Labs. Echipa lui Engel era principala competitoare a lui Cooper în încercarea producerii primului telefon portabil din lume.

„În timp ce mergeam pe stradă vorbind la telefon, locuitori sofisticați ai New York-ului au rămas cu gura căscată la vederea cuiva care se plimbă în timp ce dă un apel telefonic”, a declarat Martin Cooper.

Caracteristicile primului dispozitiv

Primul telefon portabil cântărea peste un kilogram, iar dimensiunile sale erau de 228 x 127 x 44 mm. Ca referință, iPhone XS cântărește sub 200 de grame și are are dimensiunile de 143 x 70 x 7,7 mm. De asemenea, durata bateriei primului telefon era de doar 20 de minute (durată de convorbire) și dura aproximativ 10 ore să se încarce complet.

Dar durata mică a bateriei la un apel nu era neapărat o problemă. Oricum nu puteai ține telefonul pentru atât de mult timp, spune Cooper.

Popularitatea telefoanelor

Deși iPhone-urile sunt de cele mai multe ori în mijlocul atenției și primesc cea mai multă publicitate, nu acestea sunt cele mai populare telefoane. În 2018, Samsung era pe primul loc în topul unităților vândute, urmat de Huawei. Apple era abia pe locul trei în top.

Mai mult, dispozitivele cu Android sunt mult mai folosite de către utilizatori.

Frica de a nu avea semnal

Telefoanele nu pot avea numai beneficii. Frica de a-ți pierde sau de a nu a avea acces la telefon a fost recunoscută oficial ca afecțiune psihologică.

Aceasta se numește nomofobie și reprezintă frica de a nu avea semnal sau de a nu putea efectua sau primi apeluri. Se manifestă prin anxietate, panică sau stres atunci când bateria dispozitivului se descarcă prea mult. Fobia face ca oamenii să își ia măsuri extraordinare de precauție pentru ca nu cumva să rămână undeva fără telefoane.

Mesaje trimise zilnic

Deși obișnuiau să fie foarte populare, SMS-urile au devenit acum modalitatea de comunicare a trecutului. Deși comunicarea tip text e cea mai populară, acum sunt folosite rețelele sociale pentru asta.

De exemplu, utilizatorii WhatsApp trimit zilnic 65 de miliarde de mesaje scrise. Apelurile video și voce ajung la un total de două miliarde de minute pe zi, potrivit CNET.

Unde sunt cei mai mulți utilizatori

După cum era de așteptat, țările cu cei mai mulți utilizatori activi de telefoane mobile sunt China și India. Totuși, în raport cu populația țărilor, procentul este destul de mic în India. Numai 28% dintre locuitorii țării au un telefon mobil. China stă puțin mai bine, cu 55%.

Dacă ne raportăm la rata de penetrare a smartphone-urilor, cel mai bine stau Emiratele Arabe Unite, cu o proporție de 82% de utilizatori de telefoane din populația țării. În România, doar 60% din locuitorii statului dețin un telefon mobil.