Tehnologia 5G, subiect de protest: cetățenii sunt speriați de efectele antenelor asupra sănătății

Tehnologia 5G, subiect de protest: cetățenii sunt speriați de efectele antenelor asupra sănătății

Implementarea rețelelor 5G a început deja în mai multe țări europene, inclusiv în România. Din păcate, numărul celor care sunt îngrijorați de efectul undelor electromagnetice emise de noile antene este foarte mare și ar putea periclita răspândirea tehnologiei.

Elveția s-a numărat printre primele țări care a început să implementeze rețelele 5G. Tehnologia este primită însă de revolta maselor care se tem că antenele folosite ar putea emite radiații electromagnetice ce le vor pune în pericol sănătatea, relatează AFP.

Elvețieni au planificat un protest în capitala țări în această lună și amenință cu organizarea unui referendum pe tema implementării rețelelor 5G. Oamenii sunt terifiați de perspectiva instalării de noi antene în apropierea caselor lor sau pe blocuri.

Această situație neplăcută are loc după ce, în februarie, Elveția a trecut o etapă importantă, a atribuit frecvențele 5G către trei operatori majori de telefonie, Swisscom, Sunrise și Salt. Licitația respectivă s-a reflectat în realizarea unor venituri de aproape 380 milioane de franci elvețieni (350 de milioane de euro).

În mod previzibil, cum s-a întâmplat de altfel și în România, operatorii elvețieni au intrat apoi într-o cursă a reclamelor pentru a anunța disponibilitatea noii tehnologii până la finalul acestui an în orașe, la țară și în regiunile muntoase. În luna iulie a acestui an, 334 de noi antene au fost deja instalate, potrivit autorităților.

Din păcate pentru operatorii respectivi, adopția și implementarea rețelelor 5G nu este văzută cu ochi buni de către cetățeni, mai ales de vorbitorii de franceză din Elveția. Inclusiv în Geneva, au apărut petiții online care speră să ducă la oprirea instalării antenelor de 5G. Oponenții avertizează că tehnologia 5G presupune riscuri de sănătate și de mediu fără precedent în comparație cu tehnologiile anterioare. Următorul protest este organizat pe data de 21 septembrie, în fața clădirilor guvernului din Berna.

Federația elvețiană a medicilor de asemenea face apel la prudență, spunând că ”atâta timp cât nu este științific dovedit că o creștere a valorilor limitelor radiațiilor nu are impact asupra sănătății, ar trebui să renunțăm să le creștem”.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: