Experimentul din industria auto care îți arată de ce 5G o să fie crucial

Experimentul din industria auto care îți arată de ce 5G o să fie crucial

Probabil că te-ai obișnuit deja să ai o aplicație pentru o mulțime de sarcini. Dar cea mai ciudată și utilă dintre toate a fost anunțată recent: poți afla ce presiune și temperatură ai în anvelope. Cui i-ar folosi așa ceva? Ei bine, conform companiei care a făcut-o, unui domeniu extrem de mare. Și asta în pregătirea disponibilității globale pentru 5G.

Android Auto, CarPlay sau tableta imensă pusă de Tesla în consola mașinilor sale sunt sisteme care fac mașinile mai smart. Totuși, există un alt fel de digitalizare. Sistemul a fost anunțat recent, se numește Intuitu, și a fost dezvoltat de Nokian Tyres.

Așa cum e cazul când vine vorba de o mașină mai smart, sistemul acesta presupune dotarea anvelopelor cu senzori. Iar pe telefon ai o aplicație în care vezi câțiva parametri în timp real. Compania care a făcut sistemul susține că, în primul rând, soluția e utilă celor din industria transporturilor, care au flote mari de mașini și au nevoie de astfel de date.

De ce odată cu 5G o să tot vezi astfel de tehnologii

Nokian Tyres Intuitu aplicatie monitorizare temperatura presiune anvelopa

Deocamdată e firească poziționarea sistemului Intuitu către transportatori, dat fiind că de acolo vin mai mulți bani, pe termen mai lung, decât de la consumatori obișnuiți. Dar Nokian Tyres, care a intrat oficial pe piața din România în urmă cu câțiva ani, vinde și către clienți obișnuiți. Așa că-s șanse să încerci această componentă de Internet of Things.

Anvelopele care pot fi monitorizate prin aplicație sunt vândute la pachet cu senzorii necesari. Apoi, instalezi aplicația și vezi. În primă fază, sistemul va fi disponibil pentru anvelopele destinate companiilor agricole și autorităților contractante. În timp, strategia companiei e să-și dezvolte și produse pentru uz comercial.

Sistemul Intuitu va fi prezentat la târgul Agritechnica în noiembrie 2019. Produsul va fi disponibil pe piață din 2020. Ar putea fi o coincidență, dar 2020 e și anul când standardul 5G va fi dezvoltat la nivel global, dincolo de mici experimente în orașe cheie. Totodată, vor fi mai multe telefoane 5G pe piață și o caracteristică a acestei tehnologii e fix conectarea la internet a numeroase dispozitive de tipul senzorilor din anvelope.

Compania care a dezvoltat sistemul susține că acesta poate fi util în creșterea eficienței flotei auto, dar și în schimbarea modului în care oamenii se raportează la anvelope. Acestea sunt, în general, neglijate. Dar, pe termen lung, dat fiind că ai putea avea acces la tot felul de date despre starea mașinii, ai putea fi mai atent și la asta. Anvelopele, teoretic, ar depăși eticheta de piese din cauciuc și ar deveni componente inteligente, active.

Citește și: