China renunță la o stație spațială. Acum aceasta se va prăbuși pe Pământ

China renunță la o stație spațială. Acum aceasta se va prăbuși pe Pământ

O stație spațială a statului chinez se îndreaptă rapid către planeta noastră într-o prăbușire controlată chiar de cei care au trimis-o inițial în spațiu.

Tiangong 2 a fost trimisă în spațiu în septembrie 2016, dar se știa de la bun început că nu va rămâne veșnic pe orbită. Astăzi, misiunea acesteia ajunge la sfârșit. Chinezii renunță acum la această stație spațială și o readuc pe Pământ.

Totuși, procesul nu este nici unul simplu, nici foarte sigur. Coborârea acesteia din spațiu este una intenționată și este programată pe 19 iulie, însă reintroducerea acesteia în atmosfera Pământului este destul dificil de controlat. Cel mai probabil, Tangong 2 va arde la impactul cu aceasta.

Vestea bună e că orice rămășițe rezultate în urma distrugerii acesteia nu vor cauza probleme pentru nimeni de pe Pământ, pentru că vor ateriza lejer în oceanul Pacific, undeva între Noua Zeelandă și Chile.

De ce chinezii renunță la această stație spațială

Tiangong 2 se traduce din chineză drept „corp ceresc”. China a decis că stația spațială și-a îndeplinit scopul pentru care fusese trimisă în spațiu. Din 2016, aceasta a realizat o serie de experimente importante pentru o mai bună înțelegere a spațiului cosmic. De asemenea, a efectuat și teste ale unor tehnologii care vor ajuta China să lanseze o stație spațială de dimensiuni mai mari în 2020. Aceasta ar urma să reprezintă o cincime din dimensiunea Stației Spațiale Internaționale.

Planurile pentru a distruge această stație spațială au început deja de mai bine de un an.

China are cel puțin o experiență neplăcută în ceea ce privește stațiile spațiale pierdute sub control. Anul trecut, chinezii au pierdut contactul chiar cu predecesorul acesteia, Tiangong 1. Astfel, o stație spațială de dimensiunea unui autobuz și care cântărea 8,5 tone a reintrat în atmosfera Pământului, în august 2018, în mod incontrolabil. Faptul că aceasta s-a prăbușit în ocean a fost pur noroc.

Sursa: Daily Mail