Rușii au o teorie nebunească pentru gaura de pe Stația Spațială Internațională

Rușii au o teorie nebunească pentru gaura de pe Stația Spațială Internațională

Pe o navă rusească atașată de Stația Spațială Internațională a apărut o gaură mică de 2 milimetri, care a dus la o scurgere de presiune. Se pare că gaura a fost făcută de un om, motiv pentru Russian State Space Corporation Roscosmos vrea să investigheze cauza rupturii.

CEO-ul Roscosmos a făcut însă greșeala de a spune că gaura ar fi putut fi făcută fie pe Pământ, fie în spațiu, și că nu este exclusă posibilitatea de defecțiune intenționată. Cam de atât a avut nevoie presa rusească. A luat astfel naștere o teorie nouă și absurdă, în pofida lipsei de noi declarații oficiale, care sună cam așa: un astronaut NASA a făcut intenționat o gaură în navă, astfel încât un membru bolnav al echipei să poată pleca acasă mai devreme.

Teoria ar veni de la mai multe surse anonime care ar lucra în comisia de evaluare a incidentului stabilită de Roscosmos. Aceste surse ar fi spus ziarului rusesc Kommersant că analizează dacă unul din cei trei americani de la bord este responsabil. Faptul că cei trei americani au acces extrem de limitat la bord este altă poveste, desigur.

Care ar fi motivul din spatele acestei teorii a conspirației? Aparent, NASA nu ar fi vrut să plătească pentru o desprindere de urgență de Stația Spațială Internațională, pentru că o navă adițională ar fi însemnat costuri de 85 de milioane de dolari pentru SUA. Susținătorii teoriei spun că însăși apariția găurii, însoțită de semne de burghiu, este dovada. Problema este că în spațiu nu prea poți să folosești burghiul, conform lui Pablo De Leon, inginer aerospațial la University of North Dakota.

Autoritățile americane au refuzat să ofere vreun răspuns teoriilor vehiculate în presa rusească. Comandantul american de la Stația Spațială Internațională Drew Feustel a explicat însă că zvonurile sunt false. „Pot spune fără echivoc că echipa nu a avut nimic de a face cu asta”, a subliniat el.

Vice prim ministrul Rusiei Yuri Borisov a criticat felul în care mass media a vorbit despre problemă. „Este absolut inacceptabil să aruncăm o umbră asupra cosmonauților noștri sau asupra cosmonauților americani”, a zis Borisov. „Astăzi, înainte ca investigația să se termine, să arăți cu degetul și să pui în scenă o vânătoare de vrăjitoare este, spus blând, lipsit de viziune și periculos”.

Citește și: