Ce s-ar întâmpla cu tine dacă ai ieși în spațiu fără costum de astronaut

Ce s-ar întâmpla cu tine dacă ai ieși în spațiu fără costum de astronaut

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla cu corpul tău dacă ai ieși în spațiu fără costum de astronaut? În principiu, știi că te-ai dezintegra, dar, totuși, ce se întâmplă, în mod efectiv, cu corpul tău?

Evident, experimentul n-a fost testat pe nicio ființă (din câte ni s-a spus), dar nu e deloc greu să-ți dai seama pentru că totul se reduce la efectele legilor fizicii.

Cât de „gol” este spațiul

Dacă vrei să înțelegi ce este spațiul cosmic, gândește-te la un aspirator. În interior, aspiratorul creează o presiune foarte scăzută, mult mai scăzută decât cea din mediul exterior. Aceasta exercită forța de absorbție care-ți aspiră scamele și particulele de praf.

Poți considera că interiorul unui aspirator este un fel de spațiu cosmic la o scară infimă, foarte rudimentar, dar care funcționează în mod similar.

În spațiu există doar câțiva atomi de hidrogen pe metrul cub, deci spațiului îi lipsesc moleculele, atmosfera și presiunea. Dacă introduci molecule în spațiu, unde nu există atmosferă, ele se împrăștie și se extind cât mai mult pentru a umple vidul, lucru pe care nu-l vor reuși niciodată, dar fenomenul fizic se produce. E interesant cum de planetele, asteroizii, sateliții noștri etc. nu se dezintegrează la fel ca materia biologică.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu porți costum special

Să zicem că ignorăm momentan lipsa oxigenului care probabil te-ar ucide în 60 de secunde. În fluidele corpului tău încep să se formeze bule, ca în timpul unei fierberi.

La nivelul mării, apa fierbe la 100 de grade Celsius. În spațiu, temperatura de fierbere a apei este sub cea obișnuită a corpului uman. Prin urmare, sângele și restul fluidelor din corpul tău încep să fiarbă, dar nu te îngrijora, n-ai să explodezi…încă.

Din fericire, pielea corpului uman este prea elastică și rezistă la extensii surprinzătoare. Cel mai probabil, o să umfli ca un balon și ai să devii de două ori mai mare decât ești în mod normal. Oasele își schimbă și ele componența rigidă.

Oxigenul din plămâni ți s-ar epuiza în vreo 15 secunde, așa că o să-ți pierzi cunoștința. Restul moleculelor de oxigen se vor împrăștia. Treptat, corpul tău se dezintegrează, dar nu chiar atât de rapid cum ai văzut în filmele SF.

Și, să nu uităm de Soare și de radiațiile sale care, cel mai probabil, te vor prăji bine înainte să crăpi.

Cum rămâne cu temperatura ultra scăzută din spațiu? Ei bine, cele -270 de grade Celsius s-ar putea să nu-ți pună capac prea repede pentru că spațiul împiedică transferul termic dintre corpul tău și vidul spațiului.