SpaceX dezvăluie noul prototip Starship: ce șanse are să ajungă pe Marte

SpaceX dezvăluie noul prototip Starship: ce șanse are să ajungă pe Marte
Sursa foto: Twitter

Elon Musk a dezvăluit prototipul rachetei Starship, care ar urma să trimită, într-o bună zi, oamenii pe Lună sau pe Marte.

Anunțul a venit în cadrul unui eveniment din cadrul sediului SpaceX din Texas. Acolo, Elon Musk a prezentat designul impresionant al noului prototip de rachetă.

Poți vedea întregul eveniment aici:

Nava spațială a fost special construită pentru ca Elon Musk să-și poată îndeplini visul, acela de a coloniza și alte planete din Sistemul Solar. Potrivit companiei, Starship ar puta transporta aproximativ 100 de persoane în cadrul unui zbor de lungă durată interplanetar.

Va avea o lungime de 50 de metri, un diametru de nouă metri și va putea ridica o greutate de 150 de tone. Va fi lansată în spațiu de către racheta numită The Super Heavy, care ar putea fi dotată cu 37 de motoare Raptor.

„Starship va fi cea mai puternică rachetă din istorie, capabilă să care oamenii către Lună, Marte, și chiar mai departe”, a postat compania pe contul oficial de Twitter.

În cadrul prezentării, Elon Musk a insistat asupra materialului din care prototipul a fost realizat: oțel inoxiabil. Deși e mai greu decât alte materiale, acesta are proprietăți termice importante. Nu se fărâmă la temperaturi extrem de joase și nici nu se topește decât la temperaturi exagerat de ridicate.

Cât de posibil e ca Starship să ducă oameni pe Marte

Planurile lui Elon Musk sunt ambițioase, nu putem nega. Totuși, în practică, acestea ar putea fi mai puțin realizabile decât și-ar dori CEO-ul SpaceX.

Inițial, Elon Musk anunțase că vrea să trimită Starship într-o misiune fără echipaj către Marte, în 2022. Speră să poată reuși să transporte chiar ființe umane, cu ajutorul acesteia, undeva în anul 2024. La evenimentul din 28 septembrie, Musk a anunțat că nava spațială ar putea ajunge pe orbită în mai puțin de șase luni.

Totuși, unii sunt de părere că planurile CEO-ului n-ar fi chiar atât de ușot de realizat. Există și unele limite.

În momentul în care o navetă spațială se întoarce în atmosferă, la o viteză de 25 de ori mai mare decât cea a sunetului, oțelul din care aceasta e făcut s-ar putea dezintegra, spun cei de la Business Insider. Astfel, SpaceX trebuie să dovedească faptul că nu va fi cazul în ceea ce privește Starship.

Unii spun că oțelul inoxidabil n-ar fi tocmai cel mai bun material pentru nava spațială. Chiar dacă are proprietăți utile, acesta ar putea fi totuși mult prea greu. Astfel, dacă folosești o cantitate prea mare, nava spațială se poate împotmoli și nu poți lansa la fel de multă încărcătură utilă în spațiu.

În ciuda acestor limite, șansele ca Starship să ajungă pe Marte sunt destul de mari. Rămâne de văzut dacă Elon Musk va reuși totuși să colonizeze planeta Marte.

Sursa: ABC7news