South Park, cenzurat în China: modul ironic în care și-au cerut scuze creatorii serialului

South Park, cenzurat în China: modul ironic în care și-au cerut scuze creatorii serialului

South Park este unul dintre cele mai populare seriale de animație din toate timpurile. Din păcate pentru creatori, ultimul episod nu a fost difuzat în China.

South Park a început în 1997, iar cel mai recent sezon, cu numărul 23 a ajuns pe televizoare în urmă cu aproximativ două săptămâni. Deși creatorii săi au fost din todeauna curajoși în privința conținutului, niciun episod nu a mai fost interzis în China, până la episodul 2 din sezonul 23. Acesta este intitulat simplu Band in China.

Episodul care nu a mai ajuns pe ecranele pasionaților de South Park din China are două povești. Ambele sunt corelate cu cenzura din cea mai bogată țară din lume și cu eforturile pe care le fac creatorii de conținut pentru a-și adapta materialul la mecanismul de cenzură din țara lui Xi Jinping.

Randy încearcă să-și extindă distribuția de marihuana de la propia fermă în China, în timp ce Stan și-a făcut o formație de death metal din frustrarea că nu mai locuiește în South Park. Un producător vrea să transforme în film povestea formării formației rock, dar situația se complică în momentul în care se pune problema distribuției peliculei în China.winnie the pooh obama xi

Există și o scenă în care Randy îl ștrangulează pe Winnie the Pooh, ca o referință la ce pot face americani ca să fie pe placul chinezilor. Ca referință, Winnie the Pooh este interzis în China prin lege, în orice formă, deoarece a existat la un moment dat o memă care a asociat personajul animat cu figura președintelui țării.

La scurt timp după ce au văzut că episodul respectiv nu s-a difuzat în China, creatorii serialului au postat pe Twitter o scuză cât se poate de sarcastică. „Scuze oficiale față de China din partea lui Trey Parker și Matt Stone. La fel ca cei de la NBA, primim cu bucurie cenzorii chinezi în casele noastre, în inimile noastre. Și noi iubim mai mult banii decât libertatea și democrația. Xi nu arată ca Winnie the Pooh deloc. Fiți pregătiți pentru cel de-al 300-lea episod, miercuri, la 10! Trăiască Marele Partid Comunist al Chinei! Fie ca recolta de sorg din această toamnă să fie îmbelșugată! Suntem în regulă acum, China?”

 

Citește și: